Феноли, важкі метали, хром – чим люди забруднюють Дніпро (дослідження)

16 Січня 2019 14:48

Дніпро приносить до території Черкас вже помірно забруднену поверхневу воду, повідомляють у обласному гідрометеоцентрі, посилаючись на дослідження.

У 4 кварталі 2018 року лабораторією гідрометслужби із Кременчуцького водосховища у районі м. Черкаси було відібрано 24 проби води. В кожній пробі визначено більше 30 показників, які характеризують якість води. Встановлено, що феноли перевищують гранично-допустимі концентрації (ГДК) у 3-5 раз. Концентрації важких металів (мідь, цинк, манган) у 2,5-6 раз. Концентрації хрому шестивалентного до 8 разів. Також зафіксовані перевищення по сполукам азоту – до 1,7 ГДК.

Випадків високого забруднення води (вміст хімічної сполуки перевищує ГДК у 10 разів) не було виявлено. Більшість контролюючих показників в межах міста не суттєво відрізняється від показників фонового створу (вище міста). 

Річка Дніпро є головною водною артерією України. Вона забезпечує питною водою 2/3 території країни, у тому числі і міста Черкащини, що розташовані на її берегах.

Уже багато років якість питної води потребує поліпшення, так як природна вода Дніпра забруднена хімічними сполуками фенолом та важкими металами вище гранично допустимих рибогосподарських нормативів. Це результат того, що у річку шорічно скидається велика кількість стічних забруднених вод: промислових сільськогосподарських і побутових, а Дніпро, за даними науковців, фактично втратив здатність до самоочищення.