На Тальнівщині візьмуться за військову реконструкцію бою козаків проти “червоних” 100 років тому

22 Січня 2019 12:59

У історико-культурному заповіднику “Трипільська культура” у с.Легедзине Тальнівського району мають намір організувати військову реконструкцію подій 100-річної давнини.

facebook.com/wladyslav.chabanjuk

“7-8 березня 1919 року козаки полку Кармелюка прикривали Умань від наступу червоних з боку Тального. У боях була задіяна кінна розвідка, піші сотні, кулеметники, полкова артилерія. Після відступу нашої розвідки з Тальянок основні бої відбулися на підступах до Легедзиного та нічний бій у самому селі. За спогадами учасників боїв та їх очевидців, петлюрівський відступ до села Доброводи більше години, з кулемета, прикривав хорунжий Янсон. У цих важких боях геройськи лягла вся 2-га сотня (до своїх прибилося з цієї сотні лише 2 козаки).  10 березня Умань захопили червоні. На фото карта 1925 року, через 6 років після події. До Великого голоду залишилоя 8 років”, – пише директор заповідника Владислав Чабанюк у своєму фейсбуку.

Відтак заповідник “Трипільська культура” запрошує до організації військової реконструкції охочих та небайдужих (контакти – у фейсбуку Владислава Чабанюка).