Свято владного цинізму: владні VIP-прогульники мають бути покарані

31 Січня 2019 14:00

Обурює відсутність реагування з боку ЦВК стосовно так званого Форуму “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом”, на якому Президент України П.Порошенко оголосив про своє рішення вдруге балотуватися у крісло глави держави, заявив лідер Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенкою

“Цей захід був найбрутальнішим “святом адмінресурсу та владного цинізму”, знущанням з українського народу. Я не пам’ятаю жодного випадку, коли під час виборчої кампанії в Україні скликали посеред робочого дня Генерального прокурора, Прем’єр-міністра, діючих міністрів, Голову Верховної Ради, голів обласних та районних адміністрацій, чиновників усіх рівнів, які на службових автомобілях, а за свідченнями журналістів – ще й оформивши за державні кошти собі відрядження – радісно і весело підтримували Президента на виборах, розказуючи, що він найкращий з усіх нині сущих, світило нації, – зазначив політик. – Знову ж таки, незрозуміло, чому ЦВК досі мовчить. Смішні “відмазки” на кшталт:

“Чиновник  сходив у відпустку на 3 години, щоб відвідати захід Порошенка – брехня для ідіотів”.

Микола Томенко переконаний, що громадськість, а також інші кандидати, повинні вимагати у Центрвиборчкому застосування адекватних санкцій до Порошенка, Генерального прокурора Луценка, Прем’єр-міністра Гройсмана, міністрів, які були присутні, голів обласних та районних адміністрацій і всього чиновництва.

“Порушивши українське законодавство, вони фактично втекли зі своїх робочих місць, аби взяти участь у незаконній передвиборчій агітації. Нагадаю, що, відповідно до Кодексу Законів про працю України, трудовий договір може бути розірвано в разі прогулу, в тому числі  – відсутності на роботі понад три години протягом робочого дня.

Звертаюся до всіх опозиційних кандидатів у президенти та їхніх команд: Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко, Романа Безсмертного та інших – із закликом вимагати невідкладного розгляду в ЦВК фактів порушення виборчого законодавства з боку Президента і високопосадовців. Путінським методам цинічного застосування адмінресурсу, які використовують Порошенко та його команда  – не місце в Україні”, – сказав політик.

Микола Томенко наголосив, що безкарність таких дій становить загрозу результатам майбутнього волевиявлення: “Якщо учасники цього “свята адмінресурсу та владного цинізму” не будуть притягнуті до відповідальності, можна бути певними, що президентські вибори в Україні вже сфальсифіковані, оскільки неважко уявити, з якою завзятістю працюватимуть на місцях підлеглі Генерального прокурора, Президента, Прем`єр-міністра і як нахабно вони  боротимуться за владу ще на 5 років. Владні віп-прогульники мають бути покарані, щоб у майбутньому ніхто не посмів  порушувати законодавство”.

Довідка:

На думку експертів Громадського руху “Рідна країна”, під час Форуму “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом” були порушені такі норми чинного законодавства:

 Закон України «Про вибори президента України»

Стаття 57. Строки проведення передвиборної агітації 

  1. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Пункт 4, частина 3, статті 56:

  1. Центральна виборча комісія оголошує попередження кандидату на пост Президента України та партії, яка його висунула, у разі:

4) якщо кандидат на пост Президента України, який займає посаду, у тому числі за сумісництвом, в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим чи в органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, у військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, залучав або використовував для проведення передвиборної агітації підлеглих йому осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи;

Пункт 2, частина 1, статті 64:

Стаття 64. Обмеження щодо ведення передвиборної агітації

  1. Участь у передвиборній агітації забороняється:

2) органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України).

 Закон України «Про державну службу»

Пункт 4, частина 3, статті 10:

Стаття 10. Політична неупередженість

  1. Державний службовець не має права:

4) залучати, використовуючи своє службове становище, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників бюджетної сфери, інших осіб до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах, що організовуються політичними партіями.

 «Загальні правила етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування» затверджені Наказом Національного агентства України з питань державної служби

Пункт 2 Розділу ІІІ:

  1. Державному службовцю та посадовій особі місцевого самоврядування заборонено у будь-який спосіб використовувати своє службове становище в політичних цілях, у тому числі для залучення державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників бюджетної сфери та інших осіб до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах, що організовуються політичними партіями.

 

Закон України «Про прокуратуру»

Пункт 6 частини 1 статті 3:

Стаття 3. Засади діяльності прокуратури

  1. Діяльність прокуратури ґрунтується на засадах:

6) політичної нейтральності прокуратури;

Частина 3, стаття 18:

Стаття 18. Вимоги щодо несумісності

  1. Прокурор не може належати до політичної партії, брати участь у політичних акціях, мітингах, страйках.

 

Кодекс Законів про працю України

Пункт 4 статті 40:

Стаття 40. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:

4) прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин