У 4-х школах Черкас на кір захворіли учні, а в Золотоноші – однорічне дитя

31 Січня 2019 16:57

У чотирьох школах Черкас на сьогодні зафіксовано випадки захворювання на кір серед учнів. Про сайту 18000 повідомив директор департаменту освіти та гуманітарної політики Сергій Воронов.

За його словами, ідеться про випадок захворювання у школі № 17 (учень 3 класу), № 7 (двоє хворих – учні 7 та 8 класу), № 11 (двоє хворих – учні 1 і 3 класу), а також у приватній школі “Софія”, де на сьогодні виявлено аж три випадки захворювання (учні 2, 3 та 7 класу).

“Навчання у всіх школах відбувається у штатному режимі. Учні, в яких було виявлено кір, перебувають на карантині. Решта ж продовжують навчання. Аби збудник інфекції не поширювався, у класах проводять провітрювання та інші заходи”, – зазначив Воронов.

Упродовж тижня в області на кір захворіло 49 осіб. Черкаси – в п’ятірці міст з високим рівнем захворюваності на цю недугу.

У Золотоноші захворіла однорічна дівчинка, від кору дитина не щеплена.

“У вівторок дівчинка госпіталізована в інфекційне відділення дитячої лікарні. 19 січня їй виповнився рік, батьки святкували день народження у Черкасах, – розповіла виданню “Златокрай” директор міського Центру первинної медико-санітарної допомоги Віра Антонова. – Дитина з віруючої родини, проти кору не щеплена і робити вакцинацію батьки не збираються. За медичною допомогою вони звернулися до лікаря сімейної амбулаторії №1 Олени Мазур, яка була шокована тим, що досі дорослі не підписали декларацію з педіатром, малеча жодного разу не оглядалася медиками, більше того, в неї навіть амбулаторної картки не було. Дівчинка народилася у Києві, а дані зі столиці нам не передають, лише з Черкас чи Чорнобаю. У цій сім’ї дві доньки, старша теж не щеплена. Тому існує вірогідність поширення інфекції по місту, адже кір, як і ГРВІ, передається повітряно-крапельним шляхом. Специфічного лікування від кору немає, потрібне тільки щеплення”.

Віра Антонова зазначила, що вакцини в Золотоноші достатньо – є бельгійська і німецька: “Прищепитися можна в будь-якій сімейній амбулаторії, для людей до 30 років це можна зробити безкоштовно. Якщо хтось не може самостійно дістатися до лікувальних установ, телефонуйте на “гарячу лінію” міського голови: 2-39-45. Із собою треба обов’язково мати амбулаторну картку і бажано форму 63 (форма щеплення, у молодих людей вона має бути в картці). На кір двічі не хворіють. Якщо в дитинстві ви стикалися з цією хворобою, тепер маєте стійкий імунітет. Маленькі діти отримують щеплення у 14 місяців та шість років”.