Сьогодні 4 лютого: цікаво знати

4 Лютого 2019 08:34

У народі підмітили, що 4 лютого, на Тимофія, – день заметілей, хурделиць і морозу: «Це не диво, що Опанас-ломиніс (31 січня) морозив ніс, а ти почекай тимофіївських морозів».

За церковним календарем 4 лютого вшановують апостола Тимофія; пресвятого мученика Анастасія Персидського; пресвятого мученика Анастасія, диякона Києво­Печерського; преподобного Макарія Жабинського, Белівського чудотворця; мучеників Мануїла, Георгія, Петра, Леонтія, єпископів, Сионія, Гавриїла, Іоана, Леонта, Парода, пресвітерів, та інших 377.

Іменинниками 4 лютого є:
Тимофій, Петро, Гаврило, Юрій, Макар, Іван.

4 лютого відзначають:

  • Всесвітній день боротьби проти раку.

 

  • Чи знаєте ви, що:

    Місце для оселі, криниці або храму наші предки визначали спеціальними способами. На вибране для будівництва місце ввечері насипали кілька жменьок зерна. Якщо вранці збіжжя не було поруйноване, то вважалося, що місце придатне для життя. Коли ж поклювали птахи або поточили миші – не придатне.

    Джерела для криниць виявляли за допомогою дерев’яного вугілля, яєць, вовни чи листка лопуха, залишаючи їх на ніч. Якщо вони були зволожені або на них з’являлися краплини, то тут і копали колодязь.

    На місце будівництва храму ставили глечика і залишали його на кілька днів. Якщо середину глечика засновував павук, це вважалося доброю прикметою. Якщо ж навпаки, то навіть люди не хотіли будуватися на цьому місці.