Випадків кору в Черкасах більшає: чи є вакцина та кому слід терміново щепитися? (відео)

4 Лютого 2019 17:32

“Маємо серйозну проблему з підвищенням захворюваності на кір. Лише за останні три дні зафіксовано 21 випадок по місту Черкаси, а загалом із початку року на кір захворіло 33 мешканці Черкас”, – повідомив у сьогоднішньому інтерв’ю телеканалу “Антена” директор департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олег Стадник.

На сьогоднішній день в інфекційній лікарні знаходяться 8 дорослих із кором та 4 дітей. Одному малюку – 14 днів.

За словами Олега Стадника, в Черкасах у наявності 4 тисячі доз вакцини КПК (кір, паротит, краснуха), яка в основному засереджена в міській дитячій лікарні і педіатричних амбулаторіях.

“Із понеділка ми отримуємо ще 2 тис. 226 доз вакцини “Пріорікс” і 1 тис. 700 доз американської вакцини, – уточнив Олег Стадник. – Вакцини закуплені за рахунок державного бюджету, передбачають обов’язковий календар щеплень. Тому проводиться вакцинація тих груп дітей, які з певної причини не мали хоча б одного щеплення. Лише за минулий тиждень таких дітей було майже 260 осіб”.

Хто може бути щеплених з дорослих і в яких випадках?

“Відповідно до наказу МОЗ про додаткові заходи імунізації щеплення можуть проводитися для дорослих до 30 років, після 30 років особливих показань немає. Щеплення проводять у двох напрямках – коли достовірно відомо, що доросла людина до 30 років була в повному контакті з уже хворим на кір і не має жодного підтвердження, що мала попередні щеплення від кору. Для всіх інших, хто бажає вакцинуватися за власною ініціативою, насамперед слід перевірити свою імунологічну карту – чи були в дитинстві щеплення. Для тих, хто не знає, або не достовірно має інформацію про свій стан щепленості, необхідно звернутися в імунологічні лабораторії і зробити імунологічний скринінг на наявність антитіл, – пояснив головний медик Черкас. – Якщо антитіла до кору і в організмі у високому титрі і забезпечують імунну відповідь, то щеплення не потрібні”.

Хто може бути щеплений серед груп ризику?

“Це люди, які потенційно контактують з хворими – працівники лікарень і освітніх закладів: співробітники організованих колективів – збройні формування, МВС, СБУ, військові частини, студентські колективи – у разі, коли є епідемічні ознаки розповсюдження інфекції в загрозливих напрямках”, – сказав Олег Стадник.

“Ситуацію з кором можу назвати як загрозливо наростаючу. Поки що не ведемо мову про локальну епідемію, бо кількість спорадичних випадків у дитячих колективах не є груповою, це одиничні випадки в тому чи іншому навчальному закладі”, – підкреслив Олег Стадник.