Від грипу на Черкащині померла дитина

11 Березня 2019 13:34

У період із 2 по 7 березня 2019 року на Черкащині на грип і ГРВІ захворіло 4 тисячі 765 осіб, повідомляють у щотижневому моніторингу захворюваності, виконаним ДУ “Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”.

За звітній тиждень в області зареєстровано один летальний випадок від грипу, що підтверджено методом полімеразної ланцюгової реакції, визначено РНК вірусу грипу типу А. Це  дитина віком до 17 років. Загалом по Україні за вказаний період від грипу померло четверо осіб.

Серез захворілих понад половина (59,5 %)–  діти (2 тис. 835 осіб) до 17 років. Госпіталізували за цей період 282 захворілих.

Найбільше хворіють в Смілянському, Городищенському, Маньківському, Тальнівському, Черкаському, Золотоніському, Кам’янському районах , У містах Сміла й Умань та на Канівщині.

Загалом в області рівень захворюваності на 49,2 % нижче епідемічного порогу, розрахованого за 10-й тиждень 2019 року епідемічного сезону 2018-2019 років. Перевищення епідпорогу не зареєстровано на жодній адміністративній території.

Разом із тим, у порівнянні з минулим тижнем темп приросту захворюваності на грип та ГРВІ серед дітей і дорослих знизився.

Медики зазначають, що основний шлях для профілактики грипу – вакцинація. Щорічне щеплення захистить від зараження вірусами та зменшить ризик захворіти на грип. Закономірно, що вакцина не може захистити від усіх вірусів, проте щеплення захищає від найбільш поширених штамів, що циркулюватимуть на території.Цього року українцям доступні дві вакцини проти грипу: «ВаксігрипТетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція) та «ДжісіФлю» («Грін КроссКорпорейшн», Південна Корея), обидві якісні та безпечні.Якість вакцин, котрі ввозять до країни, перевіряють Держлікслужба України та Лабораторія з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру.

Необхідно пам’ятати, що щеплення проти грипузнижує ризик захворювання та попереджує розвиток серйозних ускладнень.

Щорічна вакцинація проти грипу рекомендується усім людям, крім немовлят до 6 місяців.