Черкащан запрошують на унікальний мистецький проект до дня народження Володимира Івасюка (анонс)

19 Березня 2019 18:18

4 березня 2019 року Герою України Володимиру Івасюку виповнилося б 70 років. На пошанування композитора, поета, музиканта артисти Черкаської філармонії підготували оригінальний синтетичний мистецький проект, де в гармонійному союзі переплелися музика, слово, рух, візія.

У цей вечір оживуть найвідоміші хіти композитора, серед яких за легендарною “Червоною рутою” прозвучать популярні українські пісенні шлягери – “Пісня буде поміж нас”, “Балада про дві скрипки”, “Я піду в далекі гори”, “Чебреці”, “Два перстені”, “Балада про мальви” та багато інших. У відео-образах постануть знакові сторінки життєвого шляху митця. Глядач отримає унікальну можливість долучитися до його виразних поетичних рядків, познайомитися зі спогадами про цю унікальну людину.

Свою наснагу та майстерність відвідувачам мистецького проекту “В ріку перероста дзвінкий ручай” дарують ансамбль “Росава”, вокальне тріо “Аріана”, співаки та танцівники Черкаського народного хору. У програмі беруть участь гості – заслужений артист України Олександр Суханов, ансамбль “Канівчанка”. З натхненним словом про Володимира Івасюка – народна артистка України Ольга Калина.

Попри те, що прожив усього 30 років, він написав свою яскраву, плідну і вагому сторінку в історії української культури. Композитор, виконавець і поет своєю музикою відроджував любов співвітчизників до української культури та намагався протистояти пропагандистській ідеї одного великого “російсько-радянського народу”, за що і поплатився передчасною смертю.

Володимир Івасюк здійснив справжню революцію в українському мистецтві, ставши в числі творців сучасної української естрадної музики. Його пісні (їх у доробку митця – 107, значну частину з яких ви неодмінно чули: “Червона рута”, “Водограй”, “Я піду в далекі гори”, “Пісня буде поміж нас” та інші) стали класикою, відомі не лише в Україні і понині захоплюють своєю музичною і поетичною красою та енергетикою сучасних ритмів життя.

Пісні Івасюка стали легендами. Його найвідоміша “Червона рута”, написана майже півстоліття назад, стала культурним явищем у музиці. У Радянському Союзів вона була визнана найкращою піснею 1971 року, а далі набула такої популярності, що перетворилася у народну. “Червона рута” дала назву першому українському музичному фільму, у якому народжувалася слава Софії Ротару і Василя Зінкевича. Через 10 років після трагічної смерті Івасюка на хвилі національно-патріотичного піднесення саме ця пісня подарувала назву найавторитетнішому постійно діючому всеукраїнському молодіжному фестивалю сучасної пісні та популярної музики.

Свої твори композитор писав не тільки за велінням часу, але й зі значним його випередженням. Молоде покоління українців захоплювала нова якість музики Івасюка, де суголосно переплелися співучість українського фольклору та енергетика новітніх ритмів рок-н-ролу. Вокальний ансамбль “Буковиночка”, в якому, крім Івасюка, співали відомі нині знакові постаті Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Софія Ротару та інші, сучасники називали «українським Бітлз», колектив збирав величезні стадіони, а сам Івасюк мав унікальну здатність об’єднувати людей навколо себе.

Перші українські пісні на знаних міжнародних фестивалях естрадної пісні – це пісні Івасюка у виконанні Софії Ротару.

Володимир Івасюк – непересічна особистість: композитор з консерваторською освітою – автор не лише пісень, а й інших різножанрових композицій, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, професійний медик, неординарний живописець. Митець пішов з життя таким молодим…

За матеріалами Черкаської обласної філармонії