У Тальному відкрили найбільшу виставку писанок Черкащини

22 Квітня 2019 22:54

До Великодня у Тальнівському музеї історії відкрилася виставка писанок.

– У підготовці виставки велику участь брали наші друзі, волонтери музею, – каже Євгенія Проценко, директор закладу.

Але чи не найбільшу участь у її організації взяв довголітній дослідник писанкарства  краю етнограф Вадим Мицик (на фото).

– Коли мені тягнуло до 30 років, запитав у своєї бабусі Горпини: «Ви не знаєте хто у нас в селі пише писанки?» Вона відповіла: «Знаю, я пишу. Тільки позабувала, бо писачка давно не тримала в руках, а от підемо до баби Федосії (чоловіки у них були Мицики) вона не забула», розповідає Вадим Мицик про початки свого захоплення писанкарством. – На наступний день не встиг я приїхати з роботи, як переказують, що баба Федосія понамальовувала писанок.

viche.ck.ua

Вадим Федорович розповів про зібрану ним чималу колекцію писанок, які щороку перед Великоднем виставляли в Тальнівському музеї історії хліборобства.

– Зараз вона представлена в Тальнівському музеї історії, – продовжує дослідник, і показує кожну з добірок. – Ось писанки Явдохи Бадьорої з Романівки, ото – Марії Крикливенко із Бродецького, Катеринопільського району. Оце – Ялини Ратушняк із Кобринової. Царство їм небесне.

Вадим Мицик зауважив, що саме з нашого району єдина на Черкащині майстриня-писанкарка, яка має звання заслуженого майстра народної творчості України – це Ялина Федорівна Ратушняк.

– Вона ніколи не повторювала писанку двічі. Мало того, вона на яйці не могла повторити свій орнамент. Одну сторону малювала одним узором, а іншу – другим.

На мистецько оформленій виставці в Тальнівському музеї представлені писанки різних років і навіть віків з Тальнівщини та інших районів Черкащини.

– А ось скляна писанка із Мошурова, знайдена людьми, які копали город, – наголошує Мицик.

Крім Вадима Федоровича та його друзів, які сказали багато теплих, щирих слів, на відкритті виставки були присутні вихованці дитячого садочка «Берізка».

Малюки послухали розповідь дослідника, взяли участь у майстер-класі з розпису, а першокласниці із школи №1 Зоряна Дуда та Дар’я Гончаренко виконали пісню про писанку.

На завершення секретар комісії з визначення почесних громадян міста Тальне Світлана Гуцал повідомила, що на найближчому виконкомі розглянуть звернення директора музею історії та колективу школи №2 про внесення кандидатури Вадима Федоровича Мицика до книги Почесних громадян Тального.