Вартість води, газу і пеня за “комуналку”: що для черкащан міняється з 1 травня?

1 Травня 2019 14:22

Що для черкащан міняється відсьогодні? По-перше, в Черкасах із 1 травня зміниться вартість доочищеної питної води. Як інформують на КП “Черкасиводоканал”, зросте ціна на доочищену питну воду, яка реалізується в магазині «Криниця» (вул. Гетьмана Сагайдачного, 12 КП «Черкасиводоканал»), в автоматах розливу та у мобільних точках продажу з автомобілів підприємства біля житлових будинків. Вартість за 1 літр становитиме 50 копійок. Коригування пов’язане зі зростанням собівартості послуги.

Також із 1 травня в Україні дешевшає газ для населення. Як пише “Економічна правда”, відсьогодні починає діяти нова ціна на газ для населення і теплової генерації, затверджена на травень поточного року на рівні 8247 гривень за тисячу кубометрів (раніше було 8550 гривень). Відповідне рішення було ухвалене в кінці квітня Кабінетом міністрів і НАК “Нафтогаз України”. Водночас у кінці квітня “Нафтогаз” підвищив ціни на природний газ, які діятимуть з 1 травня 2019 року, для промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання.

Також відсьогодні в Україні набув чинності закон про житлово-комунальні послуги. Відтепер за несвоєчасну оплату комунальних послуг українцям будуть нараховувати пеню відповідно до договору. Із 1 травня 2019 року споживачам дається рік, щоб укласти індивідуальні чи колективні договори з постачальниками послуг.

Розмір пені має становити не більше 0,01% суми боргу за кожен день і не більше 100% боргу загалом. Її нараховуватимуть з першого робочого дня після крайнього терміну оплати послуг. Пеню не нараховуватимуть, якщо держава затримала виплату субсидій або роботодавець не платить зарплату і людина зможе це довести, а також якщо мешканець не проживав у будинку. Якщо протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця не погасити у повному обсязі заборгованість за спожиті комунальні послуги, постачальник послуг (крім газу та електроенергії) має право обмежити або припинити надання послуг боржникам, повідомляє “Громадське”. 

Із 1 травня стартує другий етап монетизації субсидій, а саме – їх виплата “живими грошима”. Середній розмір такої субсидії – 1680 грн. Також з 1 травня переважній кількості пільговиків (90%) автоматично перерахують субсидії на наступний опалювальний сезон. Це близько 3 млн сімей. Решті право на субсидію потрібно буде підтвердити. Для цього потрібно звернутися в держоргани з новою заявою та декларацією про доходи. При цьому отримувачам субсидій потрібно бути готовими до перевірок: чи відповідає дійсності інформація в деклараціях, чи  не «забули» претенденти на субсидію вказати всі свої джерела доходів, і чи не відбулося в родині істотних змін матеріального становища, інформує uk.etcetera.media.

Також відсьогодні українці зможуть змінити мобільного оператора не міняючи номер телефону. Послуга є безкоштовною. Власники контрактних номерів взагалі не матимуть проблем зі зміною оператора. Їм лише потрібно подати заявку і забрати нову сім-картку. Тим хто має передплачений зв’язок, спершу потрібно зареєструвати свій номер. Для цього подати свої паспортні дані і написати заявку, потім написати таку ж заяву на зміну номера. Оператор має замінити номер проотягом трьох днів. Відмовити у перенесенні номера вам можуть, якщо номер зареєстрований не на вас або не зареєстрований взагалі, чи у заяві вказані неправдиві дані. І якщо ви подали заявки одночасно кільком операторам. Перенесення номера потрібно робити не частіше, ніж раз на місяць, зауважує Gazeta.ua.

З 1 травня 2019 року в Україні змінюється процедура проходження обов’язкового технічного контролю авто. Після проходження техогляду разом з паперовим бланком з даними про його результати, власники авто отримують також самоклейну RFID-позначку радіочастотної ідентифікації. Її потрібно буде прикріпити до лобового скла. У МВС вважають, що зміна процедури допоможе скоротити ризик фальсифікації протоколів про проходження технічного огляду, інформує bbc.com.