Цей день в історії Черкас: подорож Еріха Ляссоти

31 Травня 2019 20:00

31 травня 1594 року по дорозі з Києва на Січ, перетинаючи територію Черкаського староства по Дніпру, наше місто відвідав австрійський дипломат і військовий діяч Еріх Лясота.

Еріх Ляссота фон Штеблау (1550–1616) походив з онімеченого шляхетського роду Ляссот гербу «Одровонж» – відгалуження давнього моравського роду Одровонжів, які в XV столітті оселилися в с. Стеблув (нім. Штеблау) у Верхній Сілезії. Отримав гарну європейську освіту, служив при дворі імператора Священної Римської імперії. Довгий час знаходився на дипломатичній і військовій службах у Іспанії, Португалії, Австрії.

За дорученням імператора Рудольфа ІІ Габсбурга, у 1594 році із військово-дипломатичною місією здійснив подорож на Запорізьку Січ (провадив переговори про можливість участі запорозьких козаків у антиосманській коаліції). Під час цієї мандрівки нотував «Щоденник», у якому описані місцевість, через які він проходив, а також звичаї, побут місцевого населення та козаків.

В Черкасах Е. Ляссота побував двічі: 31 травня, а також 10 липня – на шляху назад. Про місто занотував наступне: «Черкаси (Cirkassi) – королівське місто і староство, розташоване праворуч від Дніпра, частина внизу коло річки, а частина вгорі на височині. У ньому є замок, що стоїть на окремій горі, до якого веде дерев’яний міст із верхньої частини міста».

Також у подорожніх записках дипломат згадує містечко із замком Домонтове (Domuntowa) на лівому березі Дніпра, що належило князю Домонту (Григорію Васильовичу Домонту); річку Мошну (Mossna) та містечко Мошни (Mossno) коло неї, яке знаходилося у володінні князя Вишневецького (Александра Михайловича Вишневецького, старости черкаського і канівського) на правому березі; річки Лозовок (Losowok) та Свидівок (Svidowok) там само; місто Чигирин на р. Тясмин; місто і замок Вишневецьких Лубни на р. Сула; Білобережжя, Пивські гори та фортецю Кременчук на Дніпрі.

Дмитро Куштан, археолог