На Росі не можна купатися і користуватися водою з річки, – Держпродспоживслужба

10 Червня 2019 15:00

У Держпродспоживслужбі прокоментували ситуацію на річці Рось у зв’язку із забрудненням річки пестицидами.

Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області інформує що внаслідок ДТП у с. Збаржівка Погребищенського району Вінницької області, 9 червня у воду р. Рось потрапило до однієї тонни пестицидів. Річка Рось є джерелом централізованого водопостачання міст Умань та Корсунь-Шевченківський, протікає через населені пункти Корсунь-Шевченківського, Канівського та Черкаського районів.

Що зроблено:

– на адресу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування міст Умань, Корсунь-Шевченківський, населених пунктів Корсунь-Шевченківського, Канівського, Черкаського районів, розташованих в зоні можливого негативного впливу ситуації, керівникам комунальних підприємств «Уманьводоканал» та «Водоканал» м. Корсунь-Шевченківський направлені пропозиції про недопущення використання забрудненої води з р. Рось для питних, господарсько-побутових потреб населення, купання, рибальства тощо;

– заплановано посилений виробничий лабораторний контроль якості річкової води у місці водозабору та питної води на етапах водопідготовки і у водопровідній мережі;

– ініційовано проведення засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської облдержадміністрації з означеного питання, підготовлено відповідні пропозиції до його рішення.

Нині фахівці служби рекомендують до завершення ситуації, пов’язаної із забрудненням пестицидами річки, утриматися від проведення відпочинку на узбережжі Росі, використовувати річкову воду для господарсько-побутових потреб, напування худоби, поливання городів, рибальства тощо.