Черкащину “розжарюватиме” і далі

14 Червня 2019 17:13

На Черкащині й надалі прогнозують спеку. Зокрема, на святкові вихідні 15-17 червня атмосфера «підкидатиме дрова» у червневу піч – максимальні температури повітря очікуються +30..+33º, вночі +20..+22º. Істотних опадів у обласному гідрометеоцентрі не чекають. На початку нового тижня температура спаде на кілька градусів, вдень +27..+29º, вночі +14..+19º, та переважно сухо.

Як пояснюють синоптики, така погода обумовлена загальною циркуляцією атмосфери, яка на початку літа ще не заспокоїлася. В помірних широтах центральної Європи панує сонячний та сухий антициклон. Атлантичні циклони, які рухаються на схід, оминають його по більш північних широтах, над Чорним морем «зависла» циклонічна депресія.

Чому зараз нам так важко сприймати спеку?

По-перше: лише перша половина літа і наш організм не встиг адаптуватися до таких високих температур, що є більш типовими для для липня-серпня. В умовах міста людина знаходиться в оточенні нагрітих асфальту і будівель, тому теплове навантаження у місті – більше, ніж у сільській місцевості. Крім того, додається негативний вплив забрудненого повітря міста. 

Синоптики зауважують – спека влітку на Черкащині явище звичайно і буває від травня. Так, наприклад у 2007, 2009 рр. наприкінці травня та на початку червня температура підвищувалася до +32..+34º. Середня кількість днів зі спекою в червні 2-3, а в 1975 р. їх було аж 17.

З 10 червня денні максимуми температури повітря становлять +31..+32º, вночі +18..+20º, температурний фон вище норми на 6-7º, при цьому сонце світить по 15 годин, ніч виявляється короткою та дуже теплою.