Цей день в історії Черкащини: 80 років тому в Каневі відкрили пам’ятник Шевченку і музей

18 Червня 2019 09:00

80 років тому, 18 червня 1939 року, на Тарасовій горі у Каневі відкрито пам’ятник і літературно-меморіальний музей Т.Г. Шевченка.

До 125-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка 18 червня 1939 року одночасно з відкриттям літературно-меморіального музею на могилі поета було відкрито бронзовий пам’ятник поету.
Цікавою видається його історія. Конкурс на кращий пам’ятник Т. Г. Шевченку в Києві виграв ленінградський скульптор Матвій Манізер (архітектор Євген Левінсон). Коли пам’ятник виготовили і привезли у сквер навпроти Київського університету, виявилося, що він замалий для того простору.

Тоді було прийнято рішення встановити його в Каневі. А в Києві скульптор повторив із несуттєвими змінами свою попередню роботу, зробивши саму постать на два метри вищою. Піднесена вгору бронзова постать Великого Кобзаря, яку ми бачимо сьогодні, має висоту 3,5 метра. Розміщена вона на лабрадоритовому постаменті заввишки 7,5 метра, а той встановлений на двоярусно- му насипу висотою 6,5 метра. На надгробку могили викарбувані дати народження та смерті поета, а також рядки із «Заповіту»:

…І мене в сім’ї великій,
В сім’ї вольній, новій,
Не забудьте пом’янути
Незлим тихим словом…

На фасадній плиті при підйомі сходами до могили були викарбувані слова із «Щоденника» Т.Г. Шевченка: «Великий Фультон! И великий Уатт! Ваше молодое, не по дням, а по часам растущее дитя в скором времени пожрет кнуты, престолы и короны, а дипломатами и помещиками только закусит, побалуется, как школьник леденцом. То, что начали во Франции энциклопедисты, то довершит на всей нашей планете ваше колоссальное, гениальное дитя. Мое пророчество несомненно… 27 августа 1857 года».

Після здобуття Україною незалежності замість цього тексту були викарбувані інші шевченківські слова, які ще в ХІХ ст. було заборонено розмістити на хресті-пам’ятнику:

Свою Україну любіть,
Любіть її! Во врем’я люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.

Василь Мельниченко, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького