Хід парламентських виборів на Черкащині: явка і порушення

21 Липня 2019 19:29

Явка виборців станом на 16-00 на Черкащині склала близько 38%, повідомляють у обласному відділенні КВУ. Суттєвих порушень не фіксується. Виборчий процес загалом відбувається в рамках чинного виборчого законодавства.

facebook.com/CherkasyCVU

Порушення
Часті повідомлення від спостерігачів КВУ про те, що не вистачає виборчих скриньок. Особливо це стає проблемою для великих виборчих дільниць, через що утворюються черги і штовханина. Також підтвердилась інформація, що контрольних листків для скриньок видали менше ніж це потрібно і для деяких ДВК це стало проблемою.

На окремих дільницях відсутні інформаційні плакати партій/кандидатів або вони не розвішені, а розміщені стопками на столах. В певних випадках це можна трактувати, як приховану агітацію, за партію/кандидата, плакат якого лежить зверху.

Масовими є випадки, коли від одного суб’єкта виборчого процесу реєструється спостерігачами двоє і більше осіб. Законом передбачено, що тільки один спостерігач може бути присутній на дільниці. Після втручання і роз’яснення цієї норми ДВК виправляють ситуацію.

facebook.com/CherkasyCVU

Виборчий округ № 196, дільниця 710420. Переносна скринька не винесена в поле зору спостерігачів і членів ДВК, а залишена в підсобці. Після зауваження спостерігачів КВУ ситуація була виправлена.

№197, виборча дільниця 711072. У другу переносну скриньку не кинули другий контрольний лист, бо не брали її. Повернулась група, які проводили голосування на дому, 2 людини не проголосувало і планували одразу закрити список, що є порушенням. після втручання спостерігачів КВУ порушення було зупинено.

№195, дільниця 711058 ( ЗОШ№27). В штабі одного з кандидатів повідомляють, що двоє виборців намагалися винести з приміщення дільниці виборчі бюлетені. Спостерігачі помітили це, зафіксували порушення і повідомили в поліцію.

facebook.com/opora.cherkasy

№195. Виборці повідомляють, що їм телефонують з незнайомих номерів, представляються ГО “ЛАД” (яка є афілійованою з одним із кандидатів) і цікавляться, чи вже проголосували. Фактично такі дії можна вважати прихованою мобілізаційно – агітаційною кампанією.

№195, дільниця 711053 (школа № 30). Поліція зареєструвала повідомлення про ймовірний підкуп виборців.