Дослідники “запустять” камеру у підземелля Іллінської церкви, де ймовірна могила Хмельницького

27 Вересня 2019 18:04

Археологічні дослідження в Іллінській церкві в Суботові на Чигиринщині, де шукають могилу гетьмана Богдана Хмельницького,  відсьогодні поновлюються. Про це повідомив настоятель церкви, благочинний Чигиринського району отець Володимир.

“Дослідження перебувають на стадії того, що в стіні знайшли пустоту, там, як і передбачалося, може бути вхід, що веде до підземелля з місцем поховання. І виявилося, що так воно дійсно є – запустили камеру. Дослідники будуть пробувати навіть відкривати той вхід і запускати камеру безпосередньо над місцем поховання”, – розповів журналістам от.Володимир.

Цікаві факти про Іллінську церкву в Суботові:

– Іллінська церква була збудована коштом гетьмана Богдана Хмельницького у 1653 році, тут його було поховано у 1657 р. Храм досі діючий.
– Першою реставрацією храму зайнявся Тарас Шевченко, коли приїхав у Суботів 1845 року і побачив церкву у напівзруйнованому стані. Шевченко почав збирати гроші на відбудову та реставрацію.


– Остання реставрація за кошти громади і жертводавців тривала в 2005-2009 р.р., в її ході постав унікальний для України іконостас (на фото) – вирізьблений руками понад сотні майстрів півроку. Покритий 5 кілограмами сусального золота.
– У 2014 році в Іллінській церкві закровоточила ікона Спаса.
– Тут є копія Томоса, наданого Православній церкві України Вселенським патріархом у 2018 році.