Теплу погоду на Черкащині забезпечують “Лісанер” і “Мортімер”

30 Вересня 2019 15:00

Після тривалого десятиденного вересневого похолодання у нашому регіоні потепліло, і вже у минулі вихідні температура повітря перевищила свою кліматичну норму на 2-3º.

Причиною потепління став обширний атлантичний циклон, названий німецькими синоптиками “Лісанер”, що в перекладі з давньогрецької означає “визволитель народу”. Він розгорнув свої потоки в атмосфері з холодних північних на теплі західні і “звільнив” Черкащину від холодного дихання Арктики. А наступний циклон “Мортімер” лише посилить тенденції, і більшу частину майбутнього тижня нас чекає тепла погода. При цьому апогеєм потепління стане середина тижня, коли температура повітря підвищиться до +22º, прогнозують в обласному гідрометеоцентрі.

Атмосфера налаштована на тепло, тому, за прогнозом погоди, на новому робочому тижні на нас чекає період “золотої осені” з температурами вночі 7-12º тепла, вдень 17-22º. Сьогодні-завтра дискомфорту додаватиме поривчастий вітер, 15-18 м/с. В ніч на 1 жовтня пройде дощ.

А вже із п’ятниці, 4 жовтня, повернуться холод та дощі.

Дощі, які пройшли у вихідні на більшості площ припинили бездощовий період. Проте, їх кількості було не достатньо для припинення ґрунтової засухи, так як і для списання показника пожежної небезпеки.

Загалом, цьогорічний жовтень за чисельним прогнозом Українського гідрометцентру, очікується теплим та з опадами в межах норми.