Осіння депресія: не стати її жертвою

3 Жовтня 2019 19:17

Як боротися з осінньою хандрою доступними і нескладними способами – радить Віталій Розін, завідувач відділенням №1 КНП “Черкаський обласний психоневрологічний диспансер” Черкаської обласної ради:

– Осінь та весна – типовий період загострення для людей, схильних до депресій. Проте, якщо навіть ця схильність генетично не запрограмована, із настанням осені більшість людей все одно переживає погіршення настрою. Чому?.. Передовсім, тому, що ми – “діти сонця”, а з настанням осені кількість сонячного світла значно зменшується. День стає коротший, коли ми прокидаємося – то ще темно, коли повертаємося додому – то уже темно.

 

Крім зменшення кількості світла, восени людина починає отримувати і значно менше вітамінів.Людський організм не має здатностей накопчувати вітаміни – і у цей перехідний сезон вживання вітамінів, а особливо – групи В – є вкрай актуальним.

Із настанням холодів змінюється обмін речовин: він уповільнюється – ми стаємо більш в’ялими, більше спимо. Іде накопичення енергії до холодів – організм відкладає жирові запаси, енергетичний тонус знижується, і це теж сприяє депресивному настрою.

Віталій Розін

І у цьому випадку, корисною також буде вітамінізація організму: хороші полівітаміни протягом місяця від початку осіннього сезону. Недорогий і доступний кожному засіб стимулювати імунну систему організму – бурштинова кислота, що підвищує загальний тонус організму, допомагає йому підлаштуватися до нових умов і вберігає від типових осінніх застуд. Достатньо буде місяця-півтора прийому, який можна почати просто зараз.

Дуже важливо, аби кімната, де ми перебуваємо найбільше часу, була правильно освітлена. Яскраво і саме у теплому жовтому спектрі, а не холодному білому. Краще обирати LED-лампи із позначкою WARM. Для однієї кімнати достатньо усього пари лампочок потужністю у 15W, аби забезпечити і удома, і на роботі затишну теплу атмосферу, у якій можна “перебути” осінь і зиму максимально комфортно.