Є інший шлях, – думка про відкриття ринку землі в Україні (відео)

18 Жовтня 2019 19:48

Законопроект про відкриття ринку сільгоспземель містить конструктивну альтернативу нинішньому стану справ. Про це в відеоінтерв’ю Politeka заявив лідер політичної партії “Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко.

За його словами, цей депутатський законопроект був зареєстрований також як альтернатива урядовому. Однак залишити мораторій на продаж земель теж не вихід, необхідно впорядкувати аграрне питання.

“Позиція фахівців, і я її підтримую – потрібно навести порядок з орендою, впорядкувати всі інструменти земельної реформи і аж на третьому етапі дозволити продаж землі громадянам України, але лише фізичним особам. Тим, хто тут живе і працює на цій землі”, – говорить Томенко.

Питання відкриття ринку землі – надзвичайно конфліктне, вважає політик, і може викликати хвилю протестів. Та неформальні земельні монополії для аграрного сектору не можна залишати без змін.

“Підрахунки показують, що в нас велика кількість людей знаходиться в тіньовому режимі. Якби всі платили оренду, просто платили оренду, вже б у бюджет повернулися ті гроші, які уряд закладає як дохід від відкриття ринку землі”, – пояснює Томенко.

Нагадаємо, Кабмін вніс до Ради законопроект № 2178, який передбачав, що сільгоспземлю зможе купити будь-який громадянин України або юридична особа, зареєстрована в Україні, територіальні громади та сама держава.

Таким чином, передбачалося, що іноземці зможуть купувати землю, зареєструвавши підприємство в Україні. У документі пропонувалося дозволити продаж землі з 1 жовтня 2020 року.

10 жовтня під час прес-марафону президент Володимир Зеленськийрозкритикував цей законопроект, після чого група депутатів зареєструвала в парламенті оновлений документ.

Оновлений законопроект про обіг земель передбачає заборону на продаж ділянок компаніям, бенефіціаром яких є іноземці, до 2024 року. Заборона не стосується іноземних громадян, які вже понад три роки працюють на українській землі і платять податки до держбюджету.