Двоє черкащанок – у сотні найупливовіших жінок України

22 Жовтня 2019 11:00

Уродженки Черкас Ольга Айвазовська і Ірина Геращенко увійшли до сотні найбільш упливових жінок України за версією видання “Фокус” у категорії “Бізнесвумен. Стратеги”. 

48-річна Ірина Геращенко не вперше в такому рейтингу. Займала посади першого віце-спікеру парламенту і Уповноваженого президента з мирного врегулювання на Донбасі. Ці посади вона покинула з приходом нової влади. До цього встигла взяти участь у 85 засіданнях гуманітарної підгрупи в Мінську і стільки ж раз з’їздити в зону бойових дій. За останній рік підготувала кілька законопроектів: про гуманітарне розмінування, статус зниклих без вісті і їх сімей, виплати військовополоненим, яких утримують на окупованих територіях. Сьогодні Ірина Геращенко – активна опозиціонерка. На початку вересня дала привід для першого серйозного скандалу в парламенті. Після прийняття змін до регламенту депутати фракції “ЄС” заблокували трибуну, а Геращенко, не стримавши емоцій, порівняла представників монобольшінства з “зеленими чоловічками”, які захопили Крим в 2014 році. Спочатку “слуги” хотіли усунути Ірину від п’яти пленарних засідань, але після передумали.

37-річна оординаторка Громадянської мережі ОПОРА, голова правління Міжнародного фонду “Відродження” Ольга Айвазовська мала, на думку “Фокуса”, непростий рік. Адже на нього припали дві виборчі кампанії – президентська і парламентська. ОПОРА активно займалася моніторингом передвиборчого процесу, фіксуючи порушення і проводячи паралельний підрахунок голосів. Крім того, експерти організації провели тренінги для кількох тисяч співробітників правоохоронних органів, навчивши їх виявляти злочини, пов’язані з виборами. На додаток до цього ОПОРА випустила брошуру з алгоритмом реагування на правопорушення під час виборчого процесу, забезпечивши нею всі 30 тис. Виборчих дільниць. “У тому, що і ті й інші вибори пройшли без явних порушень і визнані чесними і демократичними, є і наш внесок”, – говорить Айвазовська. З цим важко не погодитися.

Рейтинг “100 впливових жінок України” Фокус створює з 2006 року. І цього року рейтинг оновився досить істотно: 59 учасниць сотні 2019 – це нові імена.