10 правил безпеки досвідченого грибника

29 Жовтня 2019 21:30

facebook.com/tetianakavalchuk

Друзі знають, що в певну пору року я стаю шаленою грибничихою 🙂 З дитинства навчена шастати лісом, розшукувати й ідентифікувати гриби, як справжня білоруська партизанка. Дожила до 40 років – тож справляюсь начебто нормально. Тож поділюсь з вами основними правилами безпеки грибника. Бо інколи серце крається, як бачу, що роблять люди в лісі або після нього.

1. Беріть тільки гриби, в яких ви впевнені на 100%. Так, навіть не на 99. Навіть 1% сумнівів в кольорі, формі, запаху достатньо, аби гриб залишився рости на місці або рушив у смітник. Я інколи викидала всі гриби з відра, так-так-так.

2. Навчиться розпізнавати бліду поганку з першого погляду. От прям запам’ятайте її “зовнішність” в різних стадіях росту. Не чіпайте її. Більш того, не беріть гриби в радіусі метрів 50 від місця, де знайшли поганку. Бо в неї отруйні навіть спори, які рясно сіються по вітру. А гриб – смертельно отруйний.

3. Не беріть в кошик маленькі пластинчасті гриби (сироїжки, шампіньони і т.п.). Бо в юному вигляді їх дуже легко переплутати з блідою поганкою.

4. Привчить себе перевіряти гриби не рукою чи ножем, а палкою. Ніж має торкатись тільки впевнено хорошого гриба.

5. Не вірте людям, які будуть переконувати вас, що цей гриб їстівний, бо “ми його років 20 їмо і живі”. Є гриби, наприклад, свинушка, які не одразу вас бахнуть, а отрута накопичуватиметься роками і зробить свою чорну справу.

6. Не збирайте гриби біля траси, а також старі екземпляри. Вони – як губка, вбирають в себе викиди.

7. Перевіряйте всі гриби в кошику, який принесли додому. Уважно, при світлі. При мінімальному сумніві – дивись п.1

8. Переробляйте гриби в той же день, як їх зібрали. Вони непомітно оку псуються, дуже швидко. І стають отрутою, а не смачним наїдком.

9. Ніяких перевірок на нормальність грибів срібною ложкою, зануреною у відвар, чи іншими магічними діями! То все середньовіччя і ризик! Перевірити їх після відварювання можете тільки власним здоровэям, але не варто. Тож перевірка – до приготування!

10. Ніколи не купуйте на ринку консервовані гриби! Ви не знаєте, що лежить в банці, де ці гриби збирали, як швидко приготували і чи дотримались технології. Ботулізм – підступна штука, не варто гратись в рулетку.

Сподіваюсь, так і робите! Хай гриби приносять радість!

Тетяна Кавальчук, допис у фейсбуку