Американський професор розказував студентам у Черкасах про те, як розбагатіти

6 Листопада 2019 13:24

Відкриті лекції Чарльза Уайта, професора християнської думки та історії Університету Спрінг Арбор (Spring Arbor University) у Мічигані, США, відбулися в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Про це повідомили в ЧНУ.

cdu.edu.ua

Чарльз Уайт розповів про нематеріальні причини розквіту країн. На його думку, кожен із цих аспектів стосується «нашого розуму й серця», а тому будь-яка країна здатна розвинутися й розбагатіти.

Науковець порівняв шлях сходження на гору Еверест зі стратегією економічного розвитку країни: мовляв, доки перша людина не піднялася на вершину в 1953 році, ніхто не знав про те, що сходження взагалі можливе, і не уявляв, як це можна реалізувати. Так алегорично професор довів, що на шляху економічного зростання послідовникам краще дотримуватися вже відомого курсу.

Чарльз Уайт назвав десять факторів економічного зростання, серед них: верховенство права, освічена робоча сила, чітко визначені права власності, економічна свобода, сильні посередницькі інститути, віра в упорядкований Всесвіт, надійні люди, правильне розуміння багатства, спеціалізація, достойна оплата праці.

На думку професора, будь-яка держава залишатиметься бідною, доки її уряд зневажливо ставитиметься до законів; правосуддя в країні повинне бути чесним і «вчасним», адже «якщо правосуддя відтягується, воно й не відбудеться».

Висловився Чарльз Уайт і про посередницькі інститути. За його словами, між державою і громадянами повинні існувати інститути, що захищають людей. Серед прикладів інститутів є такі: сім’я, церква, громадські, творчі об’єднання тощо. Інститути у свій час сприяли ліквідації рабовласництва, боролися з алкоголізмом і наркоманією.

Лекція проходила в інтерактивній формі, студенти мали змогу поставити запитання.

Наприкінці заходу науковець висловив свою думку щодо України:

— Я вважаю, що все залежить від вибору українців. Якщо він буде вдалий, то ваші діти будуть заможніші, ніж ви зараз.

Він також наголосив, що мета його лекцій — допомогти українцям бути щасливими і не шукати долі за межами своєї країни.

Довідково: Чарльз Уайт закінчив Гарвардський університет зі ступенем бакалавра, здобув звання доктора філософії з історії у Бостонському університеті. Він опублікував коментарі до книг п’яти малих біблійних пророків, які стали популярними, наукову біографію Фібі Палмера, а також велику кількість академічних статей про американське пуританство, Мартіна Лютера, Чарльза Уеслі та апологетику.

Доктор Уайт має великий досвід викладання: викладав історію та філософію екологам у Мічигані, медикам у Мексиці, пасторам у Канаді, студентам університетів Англії, біблійних коледжів в Австралії, мусульманам у Нігерії, а також — у різних середовищах таких країн як Індія, Філіппіни, Руанда, Ірак, Йорданія та Ефіопія.

У листопаді 2018 та березні 2019 років Чарльз Уайт відвідав з лекціями українські університети в Києві, Львові, Івано-Франківську, а також спілкувався зі студентами в Чернівцях.