Уперше в Черкасах пройшов Всеукраїнський турнір із кіберспорту

10 Грудня 2019 13:00

cdu.edu.ua

Уперше в Черкасах, вдруге в Україні багато  прогресивних та активних поціновувачів комп’ютерних ігор та кіберспортивних турнірів зібрав Всеукраїнський студентський турнір з кіберспорту — «Ukrainian University Open 2019 Winter Cup» з ігор «Dota2» та «CS:GО». Одним зі співорганізаторів є Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, де й проводилася фінальна частина змагань 9 грудня.

У запеклій боротьбі визначилися чотири команди-фіналісти, які змагалися за звання переможця та призовий фонд в розмірі 50 000 грн.

У грі «Dota 2» позмагалися «Black Squad» Київського національного торговельно-економічного університету (капітан — Кирил Панасенко) та «NAU Stewards» Національного авіаційного університету (капітан — Гліб Орловський).

У грі «CS:GO» протистояли команди «XNYRE» Харківського національного університету радіоелектроніки (капітан – Олександр Лаптій) та «NAU Stewards» Національного авіаційного університету (капітан — Олександр Рижов).

Організаторами цьогорічного турніру «Ukrainian University Open 2019 Winter Cup» є: Всеукраїнська громадська організація «Спортивна студентська спілка», Комітет з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, Федерація «Esports Ukraine».

Офіційним технічним партнером чемпіонату стала компанія «Cyberring» — одна з найкращих кіберспортивних арен.

Захід проводився за підтримки товариства з обмеженою відповідальністю «McLaut TV Черкаси», акціонерного товариства «Комерційний банк «ПриватБанк», публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», лідера аграрного ринку «Victoria agrov», Департаменту Кіберполіції Національної поліції України, магазину електроніки «Brain», Національного університету фізичного виховання і спорту України, компанії «Сougar», «Red Bull», компанії технічної підтримки заходів «Show plus».

Про кіберспорт у цілому, зокрема, про успіхи України в цій галузі свідчать такі факти:

У 2018 році загальна кіберспортивна аудиторія досягла 395 млн осіб, а загальний ринок кіберспорту сягнув понад 1 млрд $. Середній вік гравців у США становить 35 років, їхній ігровий стаж — близько 12 років. У Великобританії середній вік становить 23 роки з ігровим стажем понад 10 років. У середньому, «геймер» проводить близько 12,6 години онлайн протягом тижня.

Щодо розміру аудиторії кіберспорту в Україні — ця цифра становить близько 2,6 млн осіб і зростає щороку на 15-20% разом із глобальними трендами.

Майже в кожній кіберспортивній організації колишнього СНД присутній гравець з України. Наші кіберспортсмени традиційно займають призові місця на міжнародних чемпіонатах із таких дисциплін, як: «Dota2», «CS:GO», «Heartstone», «Paladins», «PUBG», «Apex Legends», «Rainbow Six». Неодноразово кіберспортсменам з України надавали звання «найкращий гравець року».

У 2012 році потужним поштовхом для розвитку індустрії в СНД стали турніри від Української компанії «Starladder», Київ почали відвідувати команди з усіх куточків світу, а вже у 2017 році в «Палаці України» проходив турнір із «Dota2» — «Kiev Major», із призовим фондом у 3 000 000 $.

На початку 2020 року Україна знов стане центром кіберспорту і буде приймати Minor турнір, на цей раз в Буковелі із призовим фондом 300 000$.

 

Джерело: ЧНУ