Про хитродупе зняття депутатської недоторканності

18 Грудня 2019 19:35

Тут усі фанати нової влади прозвітували про історичну перемогу – зняття депутатської недоторканності. Але воно, як кажуть, так, та трішечки не так!..

Як ми вже попереджали, зняття депутатської недоторканності в Конституції мусило бути підтверджено в Законі про статус народного депутата та Кримінально-процесуальному кодексі.

І от в результаті голосування, яке підтримали фракції Слуги народу, партії Медведчука та колишні депутати партії регіонів, окрім теоретичного зняття депутатської недоторканності лише за згоди Генерального прокурора (якого Зеленський відрекомендував Трампу як стовідсотково свого) додали ще одну надто цікаву річ.

Ця унікальна правка від депутатів Слуги народу не зняла, а розширила тлумачення депутатської недоторканності.

Отож, нині конституційну норму статті 80 про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах.

Розширили в статті 27 Законі про статус народного депутата словами …”а також при здійсненні депутатських повноважень!”.
Це означає, що народні депутати всі 5 років не несуть жодної юридичної відповідальності за свою діяльність.

Я вже мовчу, що теоретично можливе клопотання про дозвіл на затримання, обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою,обшук… мають бути лише погодженими з Генеральним прокурором, а їх розгляд відбуватися лише за обов’язкової участі народного депутата.

Як казав один покійний класик парламентаризму часів Януковича – розвели як котят!

Микола Томенко, голова політичної партії “Громадський рух “Рідна країна”