На Черкащині – все спокійно: в ОДА розповіли про ситуацію навколо коронавірусу

3 Березня 2020 16:22

Сьогодні, 3 березня, МОЗ України повідомила про перший зареєстрований в країні випадок захворювання на COVID-19, спричинений новим коронавірусом.
Хворий госпіталізований до Чернівецької інфекційної лікарні.

У Черкаській ОДА закликають черкащан не панікувати й дотримуватись елементарних правил особистої гігієни. У регіоні проводиться інформаційно-просвітницька роботу з населенням та навчання зі спецслужбами.

ck-oda.gov.ua

“Нині в області все спокійно. Якщо ж запідозрили ознаки захворювання, одразу звертайтесь до свого сімейного лікаря, – повідомляє заступник голови ОДА Юрій Лесюк. – Визначені й медзаклади, які, при потребі, зможуть госпіталізувати хворих. Це Черкаська інфекційна лікарня та Уманська лікарня. Вони забезпечені всім необхідним, зокрема засобами індивідуального захисту. Наявне й необхідне обладнання. Проводиться діагностика”.

Офіційну інформацію про перебіг подій навколо коронавірусу – наявна ТУТ.

Як діяти громадянину та медичному персоналу у випадку підозри на коронавірус?
Як пояснила головна лікарка Черкаської інфекційної лікарні Світлана Волгіна, хворий звертається до сімейного лікаря, або в територіальний центр екстреної медицини (швидку). Створено 3 спеціалізовані бригади швидкої медичної допомоги. Опісля інфекційна лікарня отримує інформацію, що до неї буде доставлений хворий із ймовірним діагнозом коронавірусної інспекції.

Інший варіант – хворий, що перебував у країні, де фіксували коронавірус, із симптомами сам може звернутися в інфекційну лікарню.

Також відпрацьований алгоритм діагностики і лікування. Людина звертається до фахівця, відбувається забір біозразків, які направляється в лабораторний центр, де визначається причина захворювання. Це триває добу.

Чим оснащена Черкаська інфекційна лікарні у боротьбі з коронавірусом?
У Черкаській лікарні – 17 приймальних боксів, в Уманській – 12.  Є спеціальні захисні костюми для медиків.Черкаська інфекційна лікарня має апарат штучної вентиліції легень і 4 кисневих концентратора.