Коронавірусу в Черкасах немає, але від пневмонії померло п’ятеро

10 Березня 2020 13:00

У Черкасах офіційно повідомляють про відсутність випадків захворювань на коронавірус, але епідемія ГРВІ і грипу триває. За повідомленням головного медика Черкас Олега Стадника, п’ятеро мешканців обласного центру померло від ускладнень вірусної пневмонії. Усі – люди старшого покоління і мали хронічні хвороби.

“Від початку епідемії у місті захворіло 20 тис 279 осіб. З них померло 5 осіб. Тому ситуація із грипом і грипоподібними захворюваннями є серйозною. За минулий тиждень на грип та ГРВІ в Черкасах захворіло 1600 осіб, здебільшого – дітей”, – зазначив Олег Стадник.

Карантин, який оголошувався через застуду та грип у Черкасах, приніс позитивний результат, адже кількість хворих зменшилася. За словами директора департаменту освіти та гуманітарної політики Сергія Воронова, у школах відсоток дітей, які відсутні на заняттях, значно знизився. Лише у ЗОШ №5, 28 та 33 кількість хворих дітей залишається високою.

Що робиться в Черкасах у зв’язку з масовим поширенням коронавірусу у світі?

Розгорнуто міський оперативний штаб для боротьби із коронавірусом. Уже почали реалізовувати деякі заходи, а саме – проводити дезінфекцію у тролейбусах.

За словами Олега Стадника, у середині галузі проведений перерозподіл 385 тис. грн.. для придбання засобів захисту для медпрацівників. Також міська інфекційна лікарня отримає від держави необхідну апаратуру та обладнання. Крім того, для черкаських медиків визначений чіткий план дій у випадку виявлення коронавірусу.

Тестів на коронавірус в області немає, вони реалізуються через державний лабораторний центр по мірі показань. Серед них: клінічна картина, гострий респіраторний синдром і наявність імовірних контактів із закордоном. Таких тестів на всю Україну близько 400. А от тести на грип є в наявності у кожній черкаській поліклініці.