У Черкасах карантин із коронавірусу поки що не запроваджуватимуть

11 Березня 2020 13:11

Із 12 березня в Києві вводять обмеження через коронавірус – до 31 березня закривають навчальні заклади, в тому числі дитсадки і позашкільні заклади, скасовують масові заходи і кіносеанси. При цьому у столиці не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірусну інфекцію.

У Черкасах поки що для запровадження протиепідемічних заходів немає пістав.

Про це у коментарі Zmi.ck розповів директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Олег Стадник.

Як зазначає Олег Стадник, на рівні області існує обласна протиепідемічна комісія, така ж комісія існує і на рівні міста, і саме в їхніх повноваженнях приймати, на яких територіях вводити протикарантинні заходи.

“Рішення прийматимуться відповідно до постанови Кабміну, відповідно до певних епідеміологічних показників. Епідемії як такої з коронавірусу немає. Щодо грипу та грипоподібних захворювань, то  ними вже перехворіло 20 тисяч жителів міста. Наразі епідемії по грипу також немає. Крайні два тижні спостерігається спад госпіталізованих, нині їх не більше 80-ти. В той час, коли рівень госпіталізації в 4-й, 5-й, 6-й тиждень захворюваності складав до 300 осіб. Тому поки що підстав для карантину немає”,- розповів медик.

В області нема навіть підозри на коронавірус, – пояснив “Прочерку” керівник Державної установи “Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” Михайло Сьомак.

“Нам з Києва надійшли додаткові засоби захисту для працівників. Має надійти також додаткове обладнання для лабораторій. Надійдуть і тести, – каже фахівець. – Також на протиепідеміологічній комісії при ОДА рекомендували владі утримуватись від проведення масових заходів, це стосується і фестивалей, і концертів, і масових свят. Тож перестороги є”.

Щодо безпосередньо карантину, то він, за словами Михайла Сьомака, може бути станом на сьогодні на Черкащині лише по грипу:

“Якщо 20% учнів немає в школі, то директор має право оголосити карантин. Це по ситуації. Щодо статистики, за останній тиждень в області захворіло на грип та простудні захворювання 6 тисяч 723 особи, це 0,6% від населення області і це вище епідеміологічного порогу на 8,7%. З них більше 4 тис дітей. Найбільше хворих від 5 до 14 років у таких районах – Жашківський, Золотоніський, Канівський, Катеринопільський, Маньківський, Шполянський”.