Рівень води у Тясмині впав удвічі (відео)

16 Квітня 2020 14:00

Стічні води потрапляють до річки Тясмин зі Сміли і забруднюють воду. Про це розповів сільський голова Степанок Ігор Чекаленко.

Каже, поменшало і води в криницях місцевих жителів. Тому річку необхідно очищати:

“Зима без снігу, весна без дощів. І це приводить до того, що якщо раніше Тясмин був повноводнішим, то зараз він не такий, який був торік. На відновлення шлюзів коштів немає, на розчищення річки коштів немає”.

Жителька села Степанки Тетяна Бровар говорить, що раніше річка була повноводною, у її водах купалися місцеві жителі та ловили кілограмами рибу. Нині Тясмин замулений та забруднений нечистотами, а глибина річки під цим мостом не більше метра, каже Тетяна Бровар:

“І риба була, і раки були. Тут у нас така річка була, як її зразу викопали, не обібраться, скільки було риби. Коропи були по 16 кілограм. У мене син ловив. Була ще вода, поки Сміла не викидала нечистоти сюди, була ше річка пів біди. А коли Смілянський район труби провів нам у річку – всі нечистоти Сміли йдуть у Тясмин”.

Директор Смілянського водоканалу – підприємства “Водгео” Леонід Грищенко прокоментувати ситуацію щодо нечистот, які потрапляють у річку, відмовився.

Начальниця відділу земельних та водних ресурсів Черкаської облдержадміністрації Людмила Довга телефоном повідомила, що цього року планують вирішити питання щодо реконструкції очисних споруд міста Сміла:

“У цьому році заплановано фінансування робіт з розробки проєктно-кошторисної документації на реконструкції каналізаційних очисних споруд міста Сміла. Двічі на рік, відповідно до плану роботи обласної адміністрації, заплановано на перший і третій квартал наради у сфері покращення санітарного стану річок, де обговорюється питання покращення стану річки Тясмин. На жаль, період проведення наради припав на карантинні заходи. Вона буде перенесена”.