Черкащани – серед номінантів престижних кіно- і літературних премій

21 Квітня 2020 23:45

Відомий український репер Freel – серед номінантів четвертої Національної кінопремії “Золота Дзига” за саундтрек до фільму “Людина з Табуретом” в номінації “Найкраща музика”. Про це музикант повідомив у свому фейсбуку.

unn.ua

Пригодницько-документальна стрічка “Людина з табуретом” (2018) присвячена Леоніду Кантеру — режисеру, журналісту та мандрівнику, який пішов із життя у червні 2018 року. Власне, пісню “Табурет” Андрій Фріл присвятив непересічній особистості Леоніда Кантера. Музику написав Діля (Едуард Приступа). З початку 2000-х Леонід Кантер знімав повнометражні та документальні фільми. Він також відомий як мандрівник. У 2004-му Кантер провів експедицію “З табуретом до океану”, вирушивши із чотирма табуретками з власної кухні на узбережжя Тихого, Атлантичного, Інднійського та Північного-Льодовитого океану. Репер Андрій Фріл, який, нагадаємо, родом із Черкас, був частим гостем арт-хутору Обирок, що його Леонід заснував у 2007 році.

Переможців Четвертої Національної кінопремії “Золота дзиґа” буде названо 28 квітня на церемонії, яка цьогоріч пройде в онлайн-форматі.

До речі, серед фільмів- лідерів “Золотої Дзиги” за кількістю номінацій (9) – стрічка “Мої думки тихі”, створена на базі черкаського матеріалу. Більше про це – за посиланням.

Тим часом, ще один виходець із Черкас, письменник Артем Чех, – у короткому списку престижної міжнародної премії ім.Ришарда Капусцінського з книжкою “Точка нуль”.

Про дитинство і юність у Черкасах Артем Чех написав книгу “Район Д”, яку 2019-ого номінували на Книгу року ВВС

Мобілізований у п’ятій черзі, письменник пробув 10 місяців на передовій. У “Точці нуль” він без пафосу й надмірного натуралізму, зі здоровою самоіронією та відвертістю створює образ сучасного українського військового ― не глибоко травмованого невдаху, розчавленого обставинами, не ідеалізованого безстрашного епічного воїна, а героя нашого часу.

Переможця премії ім.Ришарда Капусцінського буде оголошено у травні, яка цьогоріч відбудеться онлайн, інформує tsn.ua.