Скільки втратять бюджети громад Черкащини через коронавірус та карантин?

22 Квітня 2020 18:57

У березні-квітні Верховна Рада та органи місцевого самоврядування внесли низку змін у законодавство, які спрямовані на протидію поширенню коронавірусу. Водночас ці необхідні зміни призводять до втрат бюджетів.

Податківці Черкащини вже підрахували, найбільші втрати очікуємо у квітні. Надходження до місцевих бюджетів цього місяця становитимуть 497 млн грн, що на 140 млн грн, або на 22% менше, ніж попередньо прогнозувалося. Надходження до обласного бюджету – 74 млн грн. У порівнянні з прогнозами до початку карантину ця сума менша на 12 млн грн, або на 14,2%.

✔️Річні втрати доходів місцевих бюджетів області становитимуть близько 275 млн грн, із них найбільші:
– 112,9 млн грн – з податку на доходи фізичних осіб;
– 84,5 млн грн – єдиного податку;
– 64,3 млн грн – земельного податку та орендної плати за землю;
– 7,5 млн грн – податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
Зокрема і втрати обласного бюджету – 26,5 млн гривень.

Чому бюджети недоотримують кошти?

Із запровадженням карантину підприємства оптимізують чисельність персоналу й відповідно зменшується фонд оплати праці. Тож маємо прогноз зменшення податку на доходи фізичних осіб на 2,2% (112,9 млн грн).

Так, низка підприємств, зокрема АТ “НВП “СЕМЗ”, КПТМ “Черкаситеплокомуненерго”, ТОВ “АГРО-РОСЬ-ІНВЕСТ”, Регіональна філія “Одеська залізниця”, більшість лісових господарств, перевізники вже повідомили податкову про зміну режиму роботи та перебування працівників у відпустках власним коштом, що вплине на зменшення сплати ПДФО в періоді карантину у розмірі до 30%.

Також втрати пов’язані з тим, що ФОПи І-ІІІ груп на період карантину мають зменшені ставки єдиного податку з фізичних осіб. Наприклад, у Черкасах, підприємці, робота яких заборонена на період карантину, мають нульову ставку поки діє карантин, а наступні два місяці після зняття обмежень платитимуть лише половину суми.

Зараз проводимо наради, консультації й напрацьовуємо ряд звернень до Уряду щодо шляхів вирішення нагальних питань. Тож просимо представників бізнесу, громадських організацій та юристів долучатися до цього процесу, аби разом закінчити бюджетний рік із найменшими втратами

Анатолій Підгорний, голова Черкаської облради