Карантин може коштувати онкохворим одужання: в диспансері б’ють на сполох (відео)

24 Квітня 2020 13:41

Лікарі Черкаського обласного онкодиспансеру б’ють на сполох. Пацієнтів від початку епідемії коронавірусу там поменшало на третину. Із 450 ліжок нині заповнені лише понад три сотні.


Усе це, пояснюють лікарі, через транспортні обмеження, повідомляє ТРК ВІККА. Люди з віддалених сіл і районів не можуть дістатися до онкодиспансеру. Відкладають і свої візити на огляд. А це, кажуть лікарі, неприпустимо, враховуючи специфіку онкозахворювань. Вони можуть прогресувати за лічені тижні. А перерва у лікуванні може коштувати пацієнтам повноцінного одужання…

“Така ситуація виникла вперше за 22 останніх роки, як я керую онкослужбою, – говорить директор онкодиспансера Віктор Парамонов. – Навіть у сніги чи морози диспансер був переповнений пацієнтами. Сьогодні практично третє місце вільне. Але пацієнтів менше не стало. 12-13 нових хворих з’являються щоденно, плюс хворі з рецидивами і пацієнти, які не завершили лікування, пацієнти, “запрограмовані” на тривале лікування… Люди не можуть добратися до нас, бо громадський транспорт не працює, а 70% наших пацієнтів – люди пенсійного віку. Проблема коронавірусу не закінчиться в наступні кілька місяців, а онкохворі не можуть чекати”.