Тисячолітньому дубу на Чигиринщині зробили оздоровчі процедури (відео)

26 Квітня 2020 19:15

Тисячолітній дуб Максима Залізняка, що на Чигиринщині біля селища Буда, обробили від шкідників та хвороб. Такі заходи проводять тричі на рік, розповідає завідувач філією “Холодний Яр” НІКЦЗ “Чигирин Богдан Легоняк.

Тисячастолітній дуб Максима Залізняка – одне із найстаріших та найбільших дерев в Україні. За легендою саме під цим дубом збиралися гайдамаки на чолі з Максимом Залізняком. Під його кроною вони і відпочивали. Аби дерево прожило ще не один десяток років, каже Богдан Легоняк, за ним щороку доглядають.

Посохла деревина приваблює великого дубового вусача та жука-оленя – червонокнижних комах. Їх працівники збирають вручну та відносять на інші території. Дупла ж жуків та стовбур обробляли мідним купоросом.

Найвища точка на дубі сягає тридцяти метрів. Аборист Петро Гордієнко на тисячолітнього дуба залазити буде не вперше. Верхівку чоловік оприскує розчином від шкідників та захворювань.

За інформацією Богдана Легоняка, кошти на засоби для обробки надають доброчинники й небайдужі люди. Та, попри свій вік, стан дуба Максима Залізняка хороший.