Літо вповільнює темп: на Черкащині дещо похолоднішає

4 Травня 2020 13:00

Квітень 2020 став найхолоднішим за останні 13 років, хоча його середньомісячна температура виявилася в межах кліматичної норми. З опадами недобір: випало близько 60 % місячної норми і то лише завдяки дощам 14 та 26 квітня, інформують в Черкаському обласному гідрометеоцентрі.

На відміну від квітня, травень розпочався аномальним, літнім теплом та грозовими дощами різної інтенсивності. За останні три доби найбільше – 14 мм, або 100% декадної норми випало у Жашківському та Уманському районах. Найменше – 1 мм, або 6% декадної норми – у Чигиринському районі, на решті території області 4-10 мм, або 30-70%.

Дощі пом’якшили умови вегетації сільгоспкультур, проте не вплинули на гідрологічний режим річок.

Ще у квітні (на 2-3 місяці раніше звичайних строків) малі річки області поступово перейшли на ґрунтове живлення. Поточна водність річок є значно меншою за середні показники для цього часу і близька до витрат, які в багаторічному розрізі характерні для меженного періоду – липня-вересня. Відмічається дуже низька водність на річках Рось, Сула, Південний Буг.

Щодо синоптичної ситуації, то період грозових дощів у нашому регіоні на початку травня, був зумовлений впливом області зниженого тиску, яка утворилася між антициклонами над Францією та Середньою Волгою. Південні повітряні течії забезпечили винос аномального тепла і вологи, але на разі ситуація дещо змінюється. Літнє тепло сповільнює темп.

До нас починає надходитибільш прохолодне повітря у поєднанні з грозовими дощами, які припиняться напередодні вихідних. Температурні показники знизяться на 3-5º, вночі очікується в межах 5-10º тепла, а вдень 13-18º.

Нагадуємо, що під час грози не можна перебувати поблизу ліній електропередачі, у відкритому просторі, ховатися під деревами, забиратися на височини, користуватися металевими предметами, мати при собі увімкнений мобільний телефон, їздити на мотоциклі або велосипеді.