У Черкасах лікарям для захисту від вірусів вручили фуфломіцин

5 Травня 2020 23:00

Як повідомляють у Черкаській міській раді, Третя міська лікарня швидкої допомоги отримала гуманітарну допомогу – 3 тисячі упаковок лікарського засобу “Протефлазід”. За словами керівника лікарні Олександра Федорука, “Протефлазід” роздадуть медичному персоналу.

фото з сайту Черкаської міської ради

Ініціатором закупівлі препарату є депутат Черкаської міськради (фракція “Батьківщина”), співзасновник благодійного фонду “Черкаси проти коронавірусу-19” Юрій Тренкін. Участь у передачі “гуманітарки” брав також його однопартієць, заступник міського голови Черкас Ігор Волошин. На сайті міськради вказано, що про постачання препарату з фармацевтами домовлявся мер Анатолій Бондаренко.

Виробник позиціонує “Протефлазід” як противірусний препарат. І, як можна зрозуміти, він переданий медикам для захисту їх від коронавірусної інфекції.

Утім, це препарат із недоведеною ефективністю. Жодних міжнародних наукових робіт, що підтверджують противірусну дію рослинного складу “Протефлазіду”, не існує. Не пройшов він і клінічні випробування як противірусний. Екс-міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун прямо називала “Протефлазід” відвертим фуфломіцином і застерігала використовувати для профілактики і лікування, зокрема, коронавірусної інфекції. У розслідуванні  BIHUS.info йдеться про те, що цей препарат не має жодних наукових підтверджень щодо його ефективності в блокуванні коронавірусу.

Тим часом, вартість заявленої кількості “Протефлазіду” немала. Ціна 30-мілілітрового флакона в аптечних мережах коливається від 380 до 511 гривень. Тобто, за 3 тисячі упаковок заплатили 1-1,5 млн грн. Чи раціонально використовувати такі гроші на псевдоліки замість того, щоб придбати для лікарні дійсно дієві і важливі препарати й обладнання? Тим більше, якщо згадати про спалах захворюваності на COVID-19 у тій-таки Третій міській через брак засобів індивідуального захисту, коли на лікарняних ліжках опинилося понад 30 медиків і 20 пацієнтів…