Унікальний гончарний горн розкопали археологи в центрі Черкас (відео)

21 Травня 2020 23:35

facebook.com/vvorotnik

Другий тиждень тривають археологічні розкопки в центрі Черкас біля ТРЦ “Хрещатик сіті” по вулиці Остафія Дашковича, 7. Раніше тут уже знаходили пам’ятки періоду зарубинецької культури та часів середньовічних Черкас. Археологічні дослідження,  які проводить Інститут  археології, передують будівництву.

Днями археологи зробили цікаву знахідку, яка претендує на статус унікальної в Черкасах – 300-річний гончарний горн.

“Ми натрапили на гончарний горн першої половини 18 ст. У ті часи Черкаси були містечком, центром Черкаського староства. Звичайно, що тут жили гончарі, які виробляли якусь продукцію: керамічний посуд, пічні кахлі, – розповів керівник експедиції Дмитро Куштан. – Ми знаходили і посуд, і кахлі в археологічних об’єктах 17-18 ст., але чи була ця продукція місцевого виробництва чи куплена на ярмарках інших гончарних осередків, ми не знали. Нарешті нам удалося виявити в центрі Черкас гончарний горн, де випалювалися вироби. Швидше за все, тут знаходилося подвір’я гончара”.

Ця знахідка дає упевненість вченим вважати, що на початку 18 ст. у Черкасах існував місцевий гончарний осередок. Майстри виробляли свій специфічний вид посуду і кахлів.

За словами археолога, подібних гончарних горнів виявлено не так багато – на території Середньої Наддніпрянщини відомо близько 30. На Черкащині горни знаходили на розкопках у Суботові і Корсуні. У Черкасах до сьогодні подібного горна до сьогодні не виявляли. Нагадаємо, у 1999 році археологи знайшли на розкопках у Черкасах унікальні кахлі 2 пол.17 ст. – кахлі з жолдаками.

Горн – двохкамерної конструкції – внизу горіло вогнище, а на поверхні випалювали посуд. Цікаво, що конструкція таких горнів практично не змінювалася тисячоліттями – з часів Трипільської культури і до початку 20 ст.

Детальніше – в інтерв’ю телекомпанії “Антена”:

Як розповів директор Черкаського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини Михайло Сиволап, за два тижнів розкопок археологи знайшли багато матеріалу, який датується від сер. ІІ тис. до н.е до сер. І тис. н. е., а також середньовічні предмети. Горн серед них – найцікавіший.

“Матеріли, знайдені нами тут, дали нам тут, до певної міри дають інформацію про розвиток нашого міста. Ми зрозуміли, де я в який час місто заселялося. Судячи з матеріалу, заселення саме цієї ділянки Черкас розпочалося після Руїни – в кінці 17 на початку 18 ст.”, – каже Михайло Сиволап.

Posted by Анатолій Бондаренко on Thursday, 21 May 2020