Черкащани просять створити пункти пройому медичних масок і рукавичок для утилізації

25 Травня 2020 22:12

На сайті Черкаської міської ради триває збір підписів під петицією про створення пукнтів прийому медичних масок і рукавичок для подальшої утилізації цих засобів захисту.

“Використані засоби захисту, в жодному разі, не можна викидати на смітники! – по закінченні карантину необхідна їх високотемпературна утилізація”, – пише автор петиції Юрій Черник.

Що вимагається в петиції?
– в обов’язковому порядку мають бути створені пункти прийому використаних масок/респіраторів і гумових рукавичок. Такі пункти мають бути у кожному районі міста (районних центрах, селах);
– проведення повномасштабної рекламної кампанії з інформування населення про необхідність та правила утилізації використаних масок і рукавичок: такі засоби після використання мають зберігатися в окремому поліетиленовому пакеті, потім їх необхідно доправити у пункт прийому.

Щодня Україна виготовляє близько 900 000 захисних масок, додатково, у великих обсягах ввозяться імпортні. Такі цифри навів Міністр охорони здоров’я Максим Степанов. На смітники потрапляють мільйони використаних засобів захисту.

Захисні маски та рукавички, як предмети медичного застосування відносяться до класу небезпечних відходів. Всі вони виготовлені з синтетичних матеріалів і мають надзвичайно великий період розпаду (мова йде про століття). За умови перебування на смітниках, під дією природних температур, ці відходи будуть отруювати атмосферу, ґрунти та ґрунтові води. Навіть найбільш безпечні у цьому відношенні, багаторазові бавовняні маски – не найкраще рішення для природи.

Остаточно не визначено протягом якого часу і на яких матеріалах може залишатися вірус (враховуючи його здатність до мутації). Тож неутилізовані захисні матеріали можуть спричинити повторні хвилі захворювань.

Нагадаємо, для того, щоб петиція з сайту Черкаської міськради була винесена на розгляд депутатів, їй потрібно набрати 250 голосів.