Винахідниця першої в світі мови програмування високого рівня народилася в Чигирині

3 Червня 2020 23:43

Чигирин відомий не лише як козацька столиця, а й як місце народження Катерини Ющенко (у дівоцтві – Рвачова) – винахідниці першої в світі мови програмування високого рівня – Адресної мови програмування.

МЕОМ, світлина 1951 року. Попри скромне означення “мала”, ЕОМ нараховувала 6 тисяч ламп та займала найбільшу кімнату площею 60 м2 лабораторії в Феофанії. Машина працювала з небувалою на той час швидкістю – 3 тисячі операцій в хвилину (для порівняння, сучасні комп’ютери виробляють мільйони операцій в секунду)
uacomputing.com

У 1950-х р.р. Катерина Логвинівна написала перші програми для першої ЕОМ, створеної у НАН України під керівництвом Сергія Лебедєва. Мало хто знає, але ця МЕОМ (мала ЕОМ), яка “народилася” в Києві майже 60 років тому, стала першим комп’ютером у континентальній Європі.

Катерина з батьками: Рвачов Логвин Федорович, Рвачова Ксенія Олексіївна facebook.com/SunSaySensei

Ось що пише про родину Рвачових кандидат фізико-математичних наук, доцент Національного університету “Києво-Могилянська академія” , син Катерини Логвинівни – Юрій Олексійович Ющенко:

“Щойно дізнався, що колишній провулок Матросова в Чигирині нині носить назву “Родини Рвачових”.
Історична довідка про родину Рвачових
Рвачов Логвин Федорович (росіянин) – шкільний вчитель історії та географії, який вивчав історію славетного козацького краю – Чигиринщини, брав активну участь у розвитку краю та був одним з найавторитетніших людей міста Чигирин. Родом із Підмосков’я, вчився лише на відмінно та отримував стипендію ім. Княгині Ольги. Згодом, через сто років, у 1999 р. його доньку Катерину Ющенко нагороджено орденом ім. Княгині Ольги.

За революційну діяльність Логвин Рвачов був висланий до Астрахані, а згодом направлений до м. Овруч (нині Житомирської області) в Україну, задля «обрусения края». Там він зустрів майбутню дружину Ксенію, через деякий час переїхав із нею та двома синами до Чигирина.

facebook.com/SunSaySensei

За освітою гуманітарій, викладав у школі історію, географію, проводив уроки з української мови та літератури. Його факультативний гурток з історії Чигиринщини був цікавим та дуже популярним серед учнів. Він вивчав історію козацького краю по першоджерелам. Часто їздив до Києва та Москви, до бібліотек, та кожного разу повертався з купою пізнавальних книжок для дітей. Результатами своїх досліджень з історії українського козацтва ділився із учням. Серед учнів були діти НКВДистів.

Правдива історія славетного краю українських козаків була не до вподоби НКВДистам і 1937 рокувін був засуджений за український націоналізм. З Чигирина Логвина було переведено до Києва. Його сліди губляться у Биківні. Він був страчений, як і інші 225 тис. політв’язнів сталінського режиму. У 1954 р. він був посмертно реабілітований. Логвин добре знав українську мову, опублікував кілька брошур та низку статей у місцевих і всеукраїнських газетах. Співав пісні співучою мовою, хоча й мав російський акцент.

Рвачова Ксенія Олексіївна – донька лісника (народилася в Овручському районі Житомирській області). Здобула середню освіту екстерном. Першою її книжкою, по якій вона навчилася читати, був задачник з математики/арифметики. Через деякий час знайомий батька, який подарував задачник, спитав: «Читати навчилася?». Ксенія відповіла: «Так!». «Добре. А тепер покажу тобі як задачі слід розв’язувати». Вона відповіла: «Я вже усі задачі порозв’язувала.».

Він здивувався: «Як? Без паперу без олівця?». Ксенія відповіла: «На пісочку, паличкою, біля річки».

Згодом Ксенія була надзвичайно захоплена математикою та перечитала багато книжок, знала безліч захоплюючих логічних задач і математичних головоломок.

Ксенія була знайома із різноманітними східними методами підрахунків, зокрема з індуським способом множення «на пальцях». Працюючи вчителем, вміла зацікавити математикою своїх учнів. Захопила нею усіх (п’ятьох) своїх дітей, двоє з яких у майбутньому стали вчителями математики у школах, а інші троє захистили докторські дисертації у галузі фізико-математичних наук.

Своїм учням та своїм дітям Ксенія задавала надзвичайно цікаві математичні задачі та головоломки. Серед цих задач були логічні та комбінаторні.

Катерина Ющенко (1919 – 2001) – донька ворогів радянської влади. Ось що писала Катерина Логвинівна в останні роки свого життя про малу батьківщину: “… ми приїздили в Чигирин… Коли ми приїжджали, то вже стояв райвиконком там, де була наша хата, бачили ми і новий будинок культури. Найбільш вразили зміни на горі – озеленили, парк. І так мені шкода, що знесли каланчу. Вона так гарно вписувалася в краєвид Чигирина… Я багато розповідаю онукам про наш рідний край. Хлопці вже чималі і їм було б цікаво побачити козацьку столицю бувшу…
Низенько кланяюся рідному Чигирину…” фото facebook.com/SunSaySensei

Вищу освіту Ксенія здобула вже разом зі старшим сином Михайлом. У 1937 р. була репресована, за те що виступила на підтримку ворога народу – свого чоловіка. За гратами Ксенія провела 3 роки.

Логвин та Ксенія мали п’ятеро дітей:
1. Найстарший син: Михайло Логвинович Рвачов вчитель фізики та математики у середній школі (Овручський район, Житомирської обл.).

2. Старша донька: Людмила Логвинівна Кондратська (Рвачова) вчитель математики у середній школі (у Житомирській обл., а згодом у м.Стрий Львівської обл.).

3. Середній син: Олексій Логвинович Рвачов – доктор фіз.-мат. наук, зав. кафедрою, професор Харківського авіаційного інституту. Починав викладати у вищому учбовому закладі м. Одеса, а згодом переїхав до Харкова.

4. Молодша донька: Ющенко (Рвачова) Катерина Логвинівна – винахідниця вказівників авторка першої в світі мови програмування високого рівня – Адресної мови програмування (1954-55 рр.; вперше реалізована у 1955 р.), піонер вітчизняного програмування, засновник вітчизняної школи програмування).

Катерина Логвинівна під час роботи над першим підручником з програмування: “Адресне програмування” (написано у 1957р. дороблено 1957-62р., а видано у 1963р.). “Адресна мова програмування”, створена Катериною Ющенко, суттєво розширила можливості першого в континентальній Європі комп’ютера, створеного в Києві, пришвидшила розвиток інформаційних технологій, а відтак і світової цивілізації. facebook.com/SunSaySensei

5. Молодший син: Олексій Логвинович Рвачов – (всесвітньо відомий математик: запропонував R-функції, які здобули широкого використання в усьому світі в математичній сфері ІТ індустрії; розвинув неархімедове числення та надав пояснення щодо утворення всесвіту та хибності теорії його розширення).