“Зелена пташка” до Трійці (майстер-клас)

5 Червня 2020 22:30

Трійця – велике християнське свято, яке вшановує Пресвяту Трійцю: Отця, Сина і Святого Духа. У народі воно ще має назву Зелені свята. Трійцю святкуватимемо цієї неділі, 7 червня.

Цікаво, що цьогоріч свято Трійці у християн східного обряду припадає на неділю, 7 червня. І в християн західного обряду теж. Це один із рідкісних випадків, коли дати свят у католиків і православних збігаються.

Зелені свята розпочинали сонячний літній цикл свят. Та окрім культу Сонця і культу померлих предків, в основі Зелених свят лежав культ дерева і квітів.

Між іншим, серби і греки у дні Зелених свят збирали квіти, плели вінки й несли їх додому, а інші народи, як і українці, оздоблювали свої домівки зеленими гілками дерев, які несли з лісу або «священного гаю».

У цей тиждень українці встеляли хату і сіни запашним татарським зіллям — лепехою, м’ятою, любистком. Дівчата плели вінки, вмивались ранковою росою, яка дарує красу, а на лівобережжі водили по селу тополю – вродливу незаміжню дівчину, прикрашену квітами і стрічками.

Спільнота “Метелики в голові” пропонує чудову ідею, як урізноманітнити прикрашання оселі до свята і зробити пташечку з трави. Це дуже простий майстер клас, з яким легко впорається дитина, а пташечки з трави і квітів обов’язково принесуть в кожен дім радість і удачу.

Нам знадобиться жмуток трави довжиною 25-30 см, ножиці, нитки, трішки квітів для декору і тонка стрічка.

Беремо товщий жмуток трави, це буде голова і тіло пташки, а також тонший, з якого сформуємо дзьоб. Тонший жмуток накладаємо навхрест на товщий від основи росту трави. Загинаємо товщий жмуток так, щоб травинки сягали хвоста пташечки і обкручуємо нитками навколо майбутньої голови пташки.

Після цього загинаємо тонший жмуток і так само обкручуємо дзьоб, кінчик якого акуратно обрізаємо ножицями.

З двох невеликих жмутків трави складаємо крила, в які можна додати квіти, духм’яні трави.

Підкладаємо крила нижче голови між зігнутою травою тіла пташки і фіксуємо нитками. З квітів чи трави можна також зробити нашій пташці чубчик.

Прив’язуємо нитку або стрічку до голови птаха і над хвостиком, щоб її можна було причепити.

Ваша пташка готова! Нехай летить високо і приносить щастя.