26 дитячих садочків запрацювали в Черкасах (відео)

9 Червня 2020 19:30

Частіше прибиратимуть і провітрюватимуть кімнати, більше часу проводитимуть на подвір’ї: у Черкасах запрацювали дитсадки. До прийому дошкільнят у закладах готувалися упродовж останніх кількох тижнів.

Нині в місті запрацювали 26 дитсадків, розповів директор департаменту освіти та гуманітарної політики міської ради Сергій Воронов (№ 1, 9, 18, 22, 25, 34, 39, 45, 50, 55, 59, 60, 62, 69, 70, 72, 73, 76, 77, 78, 83, 84, 87, 89, 90, 91). Інші заклади відкривати планують поступово.

Черкащанка Ельзара Кучук розповіла, що її донька Даміра вперше бачиться з друзями після карантину. Зі слів жінки, донька чекала на цю зустріч. Батьки приходять до дитсадку в масках, а дітям виміряють температуру на вході. Показники записують до спеціального журналу.

Ярослав Смілянський – тато шестирічної Марії. Його донька у випускній групі, але відвідувати садочок планують до кінця літа, додав чоловік, щоб мати змогу ходити на роботу та відновлювати фінансове становище сім’ї.

Марія Коваленко вихователькою працює 16 років. Нині, розповіла, звикати до нових умов в садочку складно і їм, і дітям. Тепер, додає щодня провитимуть інформаційні хвилинки про те, чому не можна обійматися і навпаки слід дотримуватися дистанції. Більше часу проводитимуть, граючись на свіжому повітрі.

Останні кілька тижнів працівники дитсадка готувалися до зустрічі із вихованцями, – говорить завідувачка «Дніпряночки» Олена Перцева. Зі слів жінки, працівники розставляли столи, стільці, і прибрали половину іграшок, продезінфікували килими. Олена Перцева повідомила, що працівників на коронавірус не протестували, і батьків про це повідомили:

“Ми разом із колегами нашого міста розробили таку інформаційну згоду для батьків, де повідомили, що на сьогодні у закладі є працівники без обстеження і батьки приводять дітей і довіряють нам, всі діти прийшли без довідок від сімейного лікаря”.

За словами директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради Сергія Воронова, в обласному центрі відмовили у тестуванні персонал садочків.

“У відповідному наказі міністерства здоров’я немає відповідної категорії працівників, які підлягають обов’язковому тестуванню. Поруч з тим ми намагалися забезпечити максимально здорове середовище”.

Головна санітарна лікарка області Людмила Кравченко телефоном пояснила: не можуть тестувати вихователів, оскільки персонал садочків не входить до обов’язкового переліку МОЗ. Натомість, їм запропонували пройти ІФА – тестування в Третій міській лікарні (швидкий тест на виявлення антитіл до коронавірусу – ред.), але вони відмовились.