80-річна Анатоніна Ткачук стала відомою в Черкасах, коли встановила національний рекорд із бігу

17 Червня 2020 23:11
Донедавна 80-річну Антоніну Ткачук у Черкасах добре знали тільки ті, хто дбає про своє здоров’я і займається спортом.

А після того як жінка цього року на легкоатлетичному чемпіонаті України серед ветеранів встановила новий національний рекорд, пробігши 400 метрів за 2 хвилини та 18 секунд, обійшовши вісім суперниць, із нею вітаються навіть незнайомі люди.

фото СуспільнеЧеркаси

Найбільше подобається бігати вранці, це її час здоров’я

Щодня виходити на пробіжку в Антоніни Іванівни — це як закон. І навіть якщо зранку негода. Так було днями. Бо, переконана вона, у спорті не повинно бути перерви, постійно мають бути тренування.
Поважна спортсменка ніколи не відступає перед негодою. Вона починає тренування з руханки, а завершує його ранковою пробіжкою. Послаблень собi не дозволяє.
«Я давно зрозуміла, що в моєму віці великі перерви між тренуваннями не можна робити. Тож п’ять днів поспiль я повинна займатися, а потім один день вихідний роблю», — розповіла «Україні молодій» Антоніна Іванівна.
Вона каже, що найбільше подобається бігати вранці, це її час здоров’я. Тож вона прокидається о 5-й годині і — у легкоатлетичну дорогу.
«Раніше по набережній бігала, але там не було світла, тож, бувало, що й падала. А взимку ожеледь дошкуляла. Зате зараз, коли тут побудували нову дорогу, тротуар і велодоріжку, стало дуже комфортно», — говорить Антоніна Ткачук.
І додає, що біля її будинку розташована школа, тож вона може й на стадіоні побігати або в манежі провести тренування, якщо дощ та вітер.

Основною дистанцією для поважної черкаської спортсменки є біг на 800—1,5 тис. метрів. Але, як правило,  вона пробігає щодня щонайменше 3,5 кілометра.

«А в гарну погоду без передишок і 5-кілометрову трасу долаю. Окрім цього, раз у тиждень стараюся пробігти сім або й 10 кілометрів, а раз у місяць можу 20 або й 30 кілометрів. Усі ці дистанції долаю з невеликою швидкістю», — розповідає Антоніна Іванівна.
Ось сьогодні, каже, хоч і дощ був, але бігала. Вже точно порахувала — до річкового порту і до тамтешніх нових будинків — сім кілометрів, здолала їх за годину і 15 хвилин.
«Це не крос, я просто відпочиваю. Узагалі, я бігаю не для рекордів, а сама для себе, для власного здоров’я», — пояснює легкоатлетка. Вона зазначає: якщо задумала пробігти 20 кілометрів, то розбиває цю цифру на п’ятірки.
«П’ять кілометрів пробіжу, а тоді зменшую швидкість, і це мені як передишка. Далі знову долаю п’ять кілометрів. І так потихеньку набираю двадцятку», — розповідає про свої легкоатлетичні будні пані Антоніна.
Вона зізнається, що особливо любить бігати вздовж Дніпра. Пробіжить 10 кілометрів по набережній, далі її траса повертає у парк, де особливо мальовничі місця. Колись, пригадує, й до заміського санаторію «Світанок» дісталася на своїх двох.
У нас, на Митниці, веде далі Антоніна Ткачук, містяни легкою атлетикою та велоспортом захоплюються, особливо вранці. До того ж чимало черкащан-собакiвникiв своїх улюбленців вигулюють, багато хто з вудкою на березі сидить… І більшість вітається.
«Після того як чемпіонат з легкої атлетики виграла і про це написали місцеві газети, незнайомі люди в Черкасах кажуть: «Добрий день!». І, це завжди додає мені гарного настрою. Впізнавана стала!» — усміхається Антоніна Іванівна.
Узагалі, запевняє вона, рух її ба­дьорить. Тож якщо не пробігла свою дистанцію, то й настрій не той, ніби не зібрана, наче чогось найголовнішого не зробила. Бо рух, здорове харчування і гарний настрій — це для здоров’я людини найголовніше.
«Перед пробіжкою ніколи не снідаю, з собою тільки пляшку з водичкою беру, щоб горло не пересихало», — пояснює пані Антоніна.

У 70 років вона зайнялася бігом професійно

Антоніна Ткачук — не корінна жителька Черкас. Вона народилася в Умані, після школи закінчила інститут легкої промисловості й поїхала працювати у Західну Україну. Трудилася в Самборі та Дрогобичі.
Але доля склалася так, що інженер-технолог повернулася в Черкаси, тут вийшла заміж, тут народилися доньки Ольга та Світлана. Тепер це місто рідне для всієї їхньої родини. В Антоніни Іванівни нині п’ятеро внуків — Ілля, Артем, Сашко, Надя і Максим. Вони її радість і гордість.
«У молоді роки я не займалася спортом. Знаєте, як тоді було — робота, діти, але здоровим способом життя цікавилася, виписувала чимало газет i журналів, де йшлося про спорт і здорове харчуванняя», — пригадує минуле пані Антоніна.
І додає, що там і прочитала рекомендації фахівців займатися бігом. Тож стала робити пробіжки, тоді їй iще й 40 років не виповнилося.
У ті молоді свої роки бігом вона займалася з перервами. Каже, біг тоді був для неї просто як хобі. Це вже у 70 років вона взялася за цю справу професійно, сама вивчила техніку бігу та власноруч розробила схему тренувань.
І коли Федерація ветеранів легкої атлетики в Черкаській області запропонувала Антоніні Ткачук спробувати свої сили на чемпіонаті України, вона без вагань погодилася. І не прогадала. Бо пробігла свою 400-метрову дистанцію за 2 хвилини та 18 секунд, встановивши національний рекорд України.
Загалом це не перший її легкоатлетичний чемпіонат серед ветеранів. Участь у таких заходах пані Антоніна бере з 2013 року.
Як наголошує Василь Кривенко, голова Федерації легкої атлетики в Черкаській області, Антоніна Ткачук — найповажніший спортсмен серед ветеранів-легкоатлетів Черкащини.
«І хоча вона бігає (зазвичай) на 800—1,5 тис. метрів, ми вирішили поставити її на 400-метрову дистанцію, на якій Антоніна Іванівна показала такий чудовий результат», — зазначає пан Василь.
І пояснює, мовляв, ветеранський спорт — віковий, у таких спортсменів, а їх на Черкащині 14—15 буде, не таке здоров’я, як у молодих. Але коли людина постійно й наполегливо тренується, коли підтримує своє здоров’я, то результати будуть такими ж вражаючими, як у Антоніни Ткачук.
У тому, що тренування допомагають зберігати здоров’я, твердо переконана й сама Антоніна Іванівна.
«На стадіоні люди про болячки не говорять. Тож раджу всім займатися своїм здоров’ям. Це під силу навіть у такому віці, у якому нині я. Раджу рано вставати і, якщо не пробіжку зробити, то хоча б пройтися. Це дуже корисно. Заодно полюбуєтеся й навколишньою природою», — підсумовує черкащанка Антоніна Ткачук, яка наразі готується вже до літнього чемпіонату України.