Громада почала відновлювати унікальний вітряк у Теклиному

2 Липня 2020 14:30

Балаклеївська ОТГ відновлює унікальний історичний об’єкт. Громада почала реставрацію сторічного вітряка на межі Смілянського та Городищенського районів.

“Дерев’яний млин серед поля, на околиці села Теклине, бачать всі, хто проїжджає київською трасою поблизу Сміли. У 1907 році його поставила тут відома заможна родина Маньків, – розповідає голова Балаклеївської ОТГ Ростислав Ситнік. – Ми завжди піднімали питання про відновлення цієї історичної пам’ятки, що чимало вже постраждала від людської руки: вітряк місцями дуже потрощено, а всі металеві конструкції винесено… Вільних коштів на реставрацію ОТГ не має, ми закупили лише найнеобхідніше, а деревину надав Смілянський лісгосп. Усі роботи вирішили провести зусиллями громади, народною толокою”.

За його словами, люди з охотою відгукнулися на таку пропозицію, серед добровольців – і корінні жителі, безпосередні нащадки колишніх власників вітряка Віктор Демиденко та Петро Ярошенко.

Тож нині на околиці Теклиного кипить робота – передовсім будуть повністю відновлювати фронтон вітряка та укріплювати його каркас.

“Торік ми уже виходили на департамент культури Черкаської ОДА з пропозицією щодо включення нашого вітряка до переліку історичних пам’яток – і сподіваємось, що відповідне рішення незабаром буде прийняте. Це дасть можливості для утримання вітряка у належному стані, його охорону, благоустрій прилеглій території, організацію екскурсій, тощо”, – додає Ростислав Ситнік.