Сьогодні 6 липня – цікаво знати

6 Липня 2020 06:13

unsplash.com

У народі 6 липня називають днем Горпини Купальниці, оскільки в давнину саме з цього дня люди починали масово купатися в річках і озерах. За звичаєм, всі повинні були викупатися у воді – від немовлят до людей похилого віку, якщо вже не в річці чи озері, то в лазні.

Увечері збирали лікувальні трави, які, за прикметами, мають у цей час найбільшу лікувальну силу, а засоби, приготовані на їхній основі, будуть максимально ефективними. Це була ніч на Купала, яка вважалася містичною.

За церковним календарем 6 липня вшановують Вишгородську (Володимирську) ікону Божої Матері; мученицю Агрипину; праведника Артемія Веркольського; святителя Германа; мучеників Євстохія, Гая, Провія, Лолія, Урвана та інших.

Іменинники 6 липня:
Артем, Герман, Горпина.

6 липня відзначають:

  • Всесвітній день поцілунків.

Чи знаєте ви що:

Дантисти з США дійшли висновку, що карієс заразний і може передаватися під час поцілунку. За словами дослідників, в хворобі наших зубів винні не різні солодкі вироби, як ми собі думаємо, а бактерії. І вони такі ж заразні, як вірус грипу.

Найбільш вразливими є діти. При цьому батьки є одним із головних джерел передачі бактерій дітям, зокрема, через їжу, облизування столових приборів або під час поцілунку. А тому профілактика карієсу дещо нагадує всім відому профілактику сезонного грипу: стоматологи рекомендують не цілуватися, не використовувати спільний посуд тощо.