Комета Neowise у черкаському небі

22 Липня 2020 23:33

Комета Neowise (офіційна назва C/2020 F3) пройде на мінімальній дистанції від Землі 23 липня. Від нашої планети комета, яку називають найяскравішою за останні сім років, пролетить на відстані понад 103 мільйони кілометрів. Neowise – одна з небагатьох комет, яку в XXI столітті можна буде побачити неозброєним оком. Востаннє вона проходила поруч з нашою планетою близько 4,5 тисяч років тому.

фото з фейсбуку Костянтина Прокопенка

Як і багато фотографів з усього світу, черкаські світлописці теж влаштували фотополювання за кометою. Костянтин Прокопенко із Городища витратив три тижні, щоб зробити вдалий кадр. Про це пише “Україна молода”.

“І ось, за крок до зменшення її зоряної величини, мені вдалось це зробити! Так як неозброєним оком її можна побачити тільки в місцях з мінімальним світловим забрудненням, тобто в місті її майже нереально побачити”, – зазначив Костянтин Прокопенко.

фото з фейсбуку Костянтина Прокопенка

Він пишається тим, що ці фото – його особисте досягнення, адже наступного разу цю комету можна буде побачити із Землі аж через 6800 років.

Він каже, в житті багато чого не усвідомлюєш, не замислюєшся над таємницями Всесвіту, але коли тобі вдається поспостерігати за такими явищами як ця комета,  починаєш розуміти те, що ще так багато є невивченого і таємничого.

“Хто ще бажає поспостерігати за унікальним явищем – поспішайте, адже через декілька днів вона стане все менш яскравою. Ідеальний час: 00-1.00 година ночі. Дивіться на  північ”, – закликає Костянтин Прокопенко.

Микола Борисенко сфотографував комету над лісом у селі Бакаївка Золотоніського району…

facebook.com/nikolay.borysenko

facebook.com/nikolay.borysenko

…і біля Золотоноші.

facebook.com/nikolay.borysenko

Фотограф із Черкас на ймення Мандрівник Черкаси знімкував Neowise в обласному центрі на пляжі.

facebook.com/mandrivnic.cherkasy

facebook.com/mandrivnic.cherkasy

facebook.com/mandrivnic.cherkasy

facebook.com/mandrivnic.cherkasy

До кінця липня космічна хвостата гостя зникне з поля зору і продовжить свій шлях. Наступного разу комету Neowise можна буде спостерігати з Землі не раніше 8786 року…