Антициклон “Альбрехт” випробовуватиме черкащан спекою

27 Липня 2020 13:52

На Черкащину повернулася спека. Минулими вихідними денні максимуми температури сягали 28-33º. Абсолютний максимум температури у липні становить +39° і зареєстрований у далекому 1936 році. До того ж, період з 15 липня по 15 серпня вважається в нашому краї найспекотнішим.

За прогнозом обласного гідрометеоцентру, до четверга 30 липня погоду Черкащини формуватиме антициклон «ALBRECHT» – на нас чекає випробовування спекою на фоні відсутності дощів. Оскільки східні вітри транспортуватимуть у наш регіон розпечене повітря із Середньої Азії, денні температури повітря сягатимуть 28-33º, найспекотніше буде у середу – до 35º. Ночі теж дуже теплі 15-20º.

Слід пам’ятати, що добре розігріте повітря – це хороший фундамент для грозової активності. Атмосфера стає нестійкою та «вибухонебезпечною» і погода може різко зіпсуватися.

Тож саме 30 липня, у четвер, синоптики чекають на проходження холодного атмосферного фронту, з комплексом небезпечних явищ: дощами, грозами, місцями градом та шквалами 15-20 м/с.

Після проходження фронту температура повітря знизиться і денні температури прогнозуються у діапазоні 23-26º.

Надалі збережеться прохолодна погода з короткочасними грозовими дощами.

Прогноз погоди на серпень-2020:
📍Серпень на Черкащині очікується дещо тепліше звичайного та з опадами в межах норми. За чисельним прогнозом Українського Гідрометцентру, середньомісячна температура повітря прогнозується +21,2° при нормі +19,1°, кількість опадів – 52 мм, що відповідає кліматичній нормі.
📍Особливостями місяця будуть як спекотні періоди, коли максимальна температура сягатиме 34-36º, так і ранні прояви осені, коли нічна температура знижуватиметься до 6-8º. З небезпечних явищ можливі грози, зливи, шквали 15-20 м/с, в окремих районах град. Періоди зі спекою сприятимуть утриманню високого (4 класу) та надзвичайного (5 класу) пожежної небезпеки в екосистемах області.