“Чорні копачі” шукають на Лисянщині поховання гетьмана Хмельницького

4 Серпня 2020 07:00

Сьогодні є актуальним питанням проведення археологічних робіт в районі вулиці Нагірної в Лисянці, оскільки це місце за твердженням науковців, істориків та краєзнавців є не тільки місцем народження Б. Хмельницького, а і його вірогідним місцем перепоховання в 1664 році.

Як пише видання “Вісті Черкащини”, “чорні слідопити” вже приступили, до своїх пошуків перепоховання Б. Хмельницького та його сина Т. Хмельницького “на Високій горі”.

За повідомленням жителя цієї вулиці Михайла Ковтуненка “чорні археологи” за допомогою відповідних наукових приладів сканували місцевість в районі вулиці Нагірної та виявили точку, де в одному місці сходяться чотири підземні тунелі (один з Лисянки, решта – з Хижинець, Монастирка та урочища Бабин пуп). Вони вже розпочали роботи, щоб увійти в підземні тунелі.

Проте місцева влада, незважаючи на неодноразові листи небайдужих лисян до науковців в особі Інституту археології України чи до головного археолога Черкаської області нічого не зробила. Археологічні роботи у Лисянці навіть не заплановані, місце можливого перепоховання Богдана Хмельницького та його сина Тиміша в Монастирку ніким не охороняється…