“Прикро”, – відомий краєзнавець про враження від новоствореного бренду Черкащини

5 Серпня 2020 18:42

Днями в інтернет-мережі з’явилася інформація про презентацію бренду Черкащини, тобто комплексу візуальних елементів (айдентики), які покликані формувати привабливість нашого краю – унікального історико-культурного регіону України, з яким пов’язано багато ключових сторінок історії українського народу.

Зрозуміло, що бренд має показувати найбільш характерне і неповторне, притаманне тільки Черкащині і таке, що підвищувало б її впізнаваність та викликало позитивні емоції.

Висловлюючи свою особисту думку, скажу, що побачивши складові частини бренду в інтернеті, у мене такого відчуття не виникло. Не зміг збагнути задуму розробників, які на головній картинці зобразили вершника у дивному вбранні з переважанням рудого кольору та ще й на чорному (!) коні. У чорному кольорі «загубилася» навіть частина ноги вершника. Якщо це символ Черкащини, то, перепрошую, навіть не смішно. Це перші такі враження бренду, більш детальний аналіз якому, напевне, дадуть фахівці.

Важко зрозуміти, чому до розробки такого відповідального для Черкащини проекту не була залучена наукова і творча інтелігенція Шевченкового краю – художники, архітектори, історики, письменники, майстри народного мистецтва, краєзнавці, дизайнери, працівники історико-культурних заповідників та музеїв. Не запрошувалися митці Черкащини і на обговорення проекту та його презентацію.

Прикро…

Василь Мельниченко, голова Черкаського обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького