Як можна допомогти білорусам з України?

10 Серпня 2020 15:00

Як можна допомогти білорусам з України? Про це пише громадська діячка Тетяна Кавальчук,  білоруска, яка уже 16 років живе в Черкасах:

✅  “Прийміть той факт, що ситуація в Білорусі останні місяці змінилась. І якщо ви не стежите за нею щодня з різних джерел – ви мало про це знаєте для формування збалансованої думки. Читайте аналітику, виокремлюйте факти – і тоді пишіть щось усвідомлено. Це наша особиста відповідальність.

Фото: Мая Беларусь

✅  Прийміть той факт, що білоруси розуміють – будь-які зміни пов’язані з ризиками. Бо зміни – то корм для хаоса, і хаосом можуть скористатись різні сили: стерв’ятник Рашка, внутрішні проросійські відморозки… Але зміни – то ще й шанси. І більшість білорусів, як вже відомо після аналізу протоколів ДВК, явки, публічної підтримки, реакцій – обрала варіант змін. І надію, яку люди готові захищати.

✅  Підтримайте білорусів морально. Сьогодні буде важливий, переломний день для багатьох людей, які раніш не мали жодного відношення до політики. Для них це буде днем ще одного вибору: вийти чи ні? варто чи ні? чи достатньо нас для впливу? чим я ризикую? чи варта гра свічок? Підтримайте своїх знайомих – хай відчують, що ми відчуваємо, що вони відчувають.

✅  З кожним днем в Білорусі буде все більше затриманих, побитих, арештованих. Їх буде тисячі. Демократія не народжується тільки в розмовах на кухні. Треба будуть кошти на підтримку родин, юридичну допомогу, виплату штрафів. Тож ви можете допомогти будь-якимим коштами – продонатити легко через фейсбук, ініцативі BY_help можна довіряти https://www.facebook.com/donate/1123543824684874/

І нарешті – моє особисте психологічне прохання. Припиніть вже називати Лукашенко батьком. Мене теліпає від цього вже багато років, а зараз – особливо. Він не народив ні вас, ні мене. Він народив тільки ситуацію, в якій білоруси змушені створювати себе як країну та націю заново”.