Першому автопортрету Шевченка та “Кобзарю” – 180 років

16 Серпня 2020 23:09

У 1840 році Тарас Шевченко створив перший автопортрет (полотно, олія), в якому втілив романтично піднесений образ поета і художника. Тут йому 26 років. Саме у цьому віці його назвали духовним батьком українців.

У цей час поміщик Петро Мартос готував до видання першу поетичну збірку Шевченка «Кобзар», і автопортрет, схоже, був призначений для розміщення на шмуцтитулі. Принаймі, рисунок із нього виконано Карлом Брожем на дереві й гравійовано у металі академіком Лаврентієм Сєряковим. Автопотрет уперше було опубліковано у 1880 році у журналі «Русская старина», де його було репродуковано способом гравіювання. Довгий час оригінал був власністю часопису.

У тому ж 1840 році в українській культурі, зокрема у літературному процесі, сталася визначна подія – було надруковано першу збірку Шевченкових віршів «Кобзар». До цього видання ввійшло всього 8 творів: «Думи мої, думи мої», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч». Написані вони були українською мовою.

Пресслужба Шевченківського Національного заповідника “Тарасова гора”