Унікальний туристичний маршрут “Дорога на Пруси” облаштували на Смілянщині

18 Вересня 2020 12:37

Навчально-пізнавальний, багатопрофільний, краєзнавчий туристичний маршрут місцевого значення «Дорога на Пруси» облаштували лісівники у Сунківському лісництві Смілянського лісгоспу. Відкриття його приурочили Дню працівника лісу, який цьогоріч відзначають 20 вересня.

“Продовжуємо роботу у напрямку розвитку лісового туризму. Новий туристичний маршрут у Сунківському лісництві – це вже одинадцята екопросвітницька стежка у лісах Черкащини. Головна мета таких маршрутів– це виховання грамотної поведінки людини в лісі, усвідомлення цінності лісу як складної екосистеми. Їх призначення також полягає в тому, щоб забезпечити усім бажаючим можливість спостерігати природні об’єкти і явища, вивчати тваринний та рослинний світ, знайомитися з особливостями довкілля рідного краю, роботою лісівників, технологіями вирощування лісових насаджень”, – зазначив начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко.

Директор Смілянського лісгоспу Юрій Сегеда зауважив, що туристичний маршрут є унікальним, бо ним можуть скористатися люди з особливими потребами:

“Загальна протяжність маршруту становить 15 кілометрів, з них 2,5 – це інклюзивно-спортивна частина, яка облаштована стоянками, під’їздами. Уздовж самої дороги розмістили інформаційні аншлаги та цікаві стенди про життя лісу та його мешканців. Пройтися екопроствітницькою стежкою можуть усі бажаючі. Передбачаємо, що маршрут зацікавить школярів, адже тут можна проводити спортивні змагання”.

Маршрут промаркували згідно туристичних вимог. А розташування його обрали невипадково, – розповів втілювач та розробник проєкту, працівник Смілянського лісгоспу Сергій Тимофієв.

За його словами, цією дорогою користувалися здавна, адже поряд з нею розміщувалося багато стародавніх поселень. Так, приміром, уздовж маршруту нарахували 423 кургани. Низовий шлях пролягає від села Велика Яблунівка до хутора Реп’яшино, берегом річки Тенетинка (хутір Реп’яшино двічі перейменовували – у 1924р. на Петрівське, у 2019р. на Лісовий).

Тож туристичний маршрут, окрім чудових краєвидів, пронизаний давньою історією, місцями сили, цікавими фактами, переказами та потужною енергетикою.