П’ять пам’яток культури планують відновити на Черкащині

29 Вересня 2020 12:30

Відбудувати дороги і реконструювати пам’ятки культури. Голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук назвав першочергові завдання, щоб зробити область туристичною. Які об’єкти планують відновити на Черкащині та як саме очільник області розповів в інтерв’ю «Новій добі».

Садиба Давидових у Кам’янці збудована у кінці ХІХ – на початку ХХ століть. У радянські часи в палаці спочатку розмістили лікарню, потім клуб. Зараз двоповерхова будівля перебуває в жалюгідному стані.

Для відновлення обрали 5 пам’яток:

  • Реставрація фасадів Палацу, Триповерхового флігеля та Башти в’їзних воріт Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника;
  • Реставрація, реконструкція та будівництво об’єктів Мисливського замку та впорядкування прилеглого до нього парку в Тальному;
  • Проектування, реставрація об’єктів Кам’янського державного історико-культурного заповідника (Садиба Давидових);
  • Садиба Даховського у селі Леськове (Леськовський палац);
  • Дерев’яна будівля земської лікарні (архітектор В. Городецький, 1894 рік село Мошни, Черкаський район, Черкаська область).

Парламент проголосував за зміни до бюджету на 2021 рік, в якому передбачили виділення грошей на будівництво і реконструкцію низки важливих об’єктів в Каневі.

Зокрема, на будівництво Будинку культури на 700 місць в держбюджеті запланували 65 мільйонів гривень. Це будівництво розпочали ще в 1984 році і досі не завершили. Ця будівля могла би бути культурною пам’яткою міста. Крім того, вже незабаром відремонтують дорогу від Канівської ГЕС до Чернечої гори. На неї виділили з бюджету 10 мільйонів гривень.